Curtea de Apel București a decis, vineri, eliberarea din arestul preventiv a lui Niculae Bădălău. Acesta va fi plasat sub control judiciar.
Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, a fost arestat preventiv, în 28 noiembrie 2022, acuzat că i-ar fi promis unui primar din Giurgiu remiterea a 7% din valoarea unor contracte pentru a atribui lucrările firmei ginerelui său.
Parlamentul l-a revocat pe Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit.
„În baza art. art. 425′ alin. 7 pet. 2 lit. a C.p.p. rap. la art. 205 alin 10 C.p.p. admite contestațiile formulate de inculpații Bădălău Niculae și Matache Elena, împotriva încheierii din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.4.
Desființează încheierea din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul 1977/122/2022/a1.4 și, rejudecând, dispune:
În baza art. 242 alin. 2 C.p.p. și art. 211 și urm. C.p.p., înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului Bădălău Niculae cu măsura controlului judiciar.
Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul Bădălău Niculae trebuie să respecte obligațile prevăzute de art. 215 alin. 1 C.p.p, și anume:
in temeiul art. 215 alin. 2 lit. a și d C.p.p., impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviințarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanței de judecată și să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan și inculpata Matache Elena.
în temeiul art. 215 alin. 3 C.p.p., atrage atenția inculpatului Bădălău Niculae că, în caz de încalcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Dispune punerea în libertate a inculpatului Bădălău Niculae, dacă nu este arestat în altă cauză.
În baza art. 242 alin. 2 C.p.p. înlocuiește măsura arestului la domiciliu dispusă față de
inculpata Matache Elena cu măsura controlului judiciar
Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpata Matache Elena trebuie să respecte obligațiile prevăzute de art. 215 alin. 1 Cp, și anume:
* să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, ori de câte ori este chemat;
* să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
* să se prezinte la organul de poliție competent – cel în circumscripția căruia se află domiciliul inculpatei, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată.
În temeiul art. 215 alin. 2 lit. a și d Cpp, impune inculpatei ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviințarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanței de judecată și să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan și inculpatul Bădălău Niculae.
În temeiul art. 215 alin. 3 Cpp, atrage atenția inculpatei Matache Elena că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.