Preotul dintr-o localitate bihoreană trăiește visul american…pe banii enoriașilor: Popa Călin Pintea a golit casa parohială, și-a umplut contul, a plecat în concediu și nu s-a mai întors

Preotul dintr-o localitate bihoreană trăiește visul american...pe banii enoriașilor: Popa Călin Pintea a golit casa parohială, și-a umplut contul, a plecat în concediu și nu s-a mai întors
foto: ebihoreanul.ro

Preotul din localitatea bihoreană Mihai Bravu a fugit cu banii enoriașilor tocmai în America. Odată cu popa Călin Pintea au dispărut şi banii adunaţi de oameni pentru construirea unei capele, cei pentru repararea casei parohiale şi arenda pentru terenul bisericii.

“Dom’ părinte şi-a golit pe furiş casa parohială, a lăsat cheile la un sătean, s-a urcat în maşină şi a fugit în lume, cu familie cu tot. Credincioşii l-au aşteptat degeaba să se întoarcă din concediu. Era de mult în America!”, scriu jurnaliștii de la ebihoreanul.ro.

„Ne-am dus la biserică cu cele de trebuinţă pentru parastas. Am stat ce am stat, dar preotul n-a venit. A doua zi am aflat că era plecat deja. Mai mare ruşinea! Dacă, Doamne fereşte, era un mort în sat, n-avea preot la capătâi!”, povesteşte Diana Scorţe, o localnică.

Zicala “Banul, ochiul dracului” nu-l sperie pe popa Pintea. De-a lungul timpului , acesta a crescut taxa datorată de credincioși de la 35 la 50 de lei, pe motiv că trebuie să-i crească și lui salariul. Oamenii au fost de acord, dar apoi au fost nevoiţi să accepte tot mai multe dări. Pintea le-a mai cerut oamenilor bani și pentru reabilitarea casei parohiale, în 2014, deși nu a făcut nimic.

Mai mult, în urmă cu un an, Pintea a început să adune bani şi pentru o capelă în cimitirul satului. Nici până la această dată nu se știe nimic despre ea.

„Părintele mi-a cerut să-i împrumut 300 lei să meargă la Ministerul Culturii pentru capelă, eu i-am dat 500 ca să-i ajungă! Abia apoi mi-am dat seama că de fapt umbla după viza de America”, povesteşte baciul Zelea.

Ca să poată primi viza, preotul a avut grijă să-şi umple bine contul bancar: alţi săteni l-au împrumutat cu sume de până la 2.500 lei, unul i-a plătit 5.000 lei ca arendă pentru pământul parohiei, cântăreţul bisericii nu şi-a văzut de trei luni salariul, deşi acesta e suportat de la bugetul statului, iar exemplele pot continua. Cert e că la sfârşitul lunii august preotul a plecat în concediu şi nu s-a mai întors…

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie