Fenomen uimitor în Delta Dunării! Cum explică specialiștii apariția unui nou lac

Fenomen uimitor în Delta Dunării! Cum explică specialiștii apariția unui nou lac
Sursa foto: Facebook / Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" - INCDDD

Specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD) au anunțat că a apărut un nou lac în zonă și informează că apariția acestuia poate fi atât negativă, cât și pozitivă.

A apărut un nou lac în Delta Dunării / Cum explică cercetătorii fenomenul

Cercetătorii de la INCDDD au explicat modul în care s-a format noul lac prin intermediul unei postări pe Facebook.

„Un nou lac în Delta Dunării. Incendierea stufului la cote mici ale apei produce aprinderea turbei din Delta Dunării, care poate arde zile sau chiar săptămâni.

Un astfel de caz a fost observat în sezonul de toamnă-iarnă, pe meandra, vis-a-vis de Dranov 2. Astfel, se formează japșe ori gropi și, în funcție de cât de adânc arde turba, japșa se poate mări sau poate fi invadată înapoi de stuf”, au transmis specialiștii INCDDD.

Experții susțin că formarea lacului este benefică pentru viețuitoarele din acea zonă, acestea având un nou spațiu pentru hrană și reproducere.

De asemenea, cercetătorii spun că fenomenul influențează mediul din zonă și în mod negativ, întrucât este eliberată o cantitate mare de carbon captiv.

„Cum totul este relativ, influențele acestui fenomen pot fi atât de natură negativă, cât și pozitivă: se eliberează mult carbon captiv, dar, totodată, se formează și locuri de reproducere a peștelui și a multor specii de păsări, precum corcodei, lebede, gâște și multe specii de rațe și lișițe etc.”, au mai scris specialiștii pe pagina de Facebook a INCDDD.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`