Băncile din Europa afectate major de vânzarea acțiunilor unei bănci americane

Băncile din Europa afectate major de vânzarea acțiunilor unei bănci americane

O vânzare dramatică a acțiunilor bancare americane s-a extins vineri asupra băncilor din Europa, unele dintre cele mai mari bănci din regiune înregistrând cel mai mare declin din ultimele nouă luni.

Episodul a subliniat vulnerabilitatea băncilor, multe dintre acestea fiind susținute de banii contribuabililor

Indicele bancar european STOXX a scăzut cu peste 4% și este pregătit pentru cea mai mare scădere de o zi, cu o descreștere mare pentru majoritatea creditorilor importanți, inclusiv HSBC, cu 4,5%, și Deutsche Bank, cu 7,9%.

Acțiunile UniCredit și Intesa Sanpaolo din Italia au scăzut, de asemenea, puternic.

Destabilizarea globală a acțiunilor bancare a fost provocată de faptul că Silicon Valley Bank, un partener bancar important pentru sectorul tehnologic din SUA, a fost nevoită să strângă capital proaspăt după ce a pierdut 1,8 miliarde de dolari prin vânzarea unui pachet de obligațiuni pentru a satisface cererile de numerar ale deponenților.

Neil Wilson, analist șef de piață la Markets.com, a declarat că acest episod ar putea fi „picătura care a umplut paharul” pentru bănci, după îngrijorările legate de dobânzile tot mai mari și de o economie americană fragilă.

Episodul a subliniat vulnerabilitatea băncilor, multe dintre acestea fiind susținute de banii contribuabililor (adică fonduri publice) în urma crizei financiare globale de acum mai bine de un deceniu.

Această prăbușire și consecințele economice ale pandemiei au determinat băncile centrale și guvernele să tipărească trilioane de dolari pentru a susține economia, dar acum încearcă să limiteze acest lucru.

Investitorii în acțiunile SVB nu au avut încredere că majorarea de capital va fi suficientă, având în vedere soarta tot mai proastă a multor startup-uri tehnologice pe care banca le deservește.

Directorul general al SVB, Gregory Becker, a sunat clienții pentru a-i asigura că banii pe care îi au la bancă sunt în siguranță, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Reuters.

Dar unele startup-uri și-au sfătuit fondatorii să își retragă banii de la SVB ca măsură de precauție, au adăugat sursele.

SVB Financial Group (SIVB), care are ca parteneri aproape jumătate din toate companiile de tehnologie și de sănătate din Statele Unite finanțate prin capital de risc, a fost nevoită să strângă capital după ce a vândut în pierdere o parte din portofoliul său de titluri de trezorerie americane pentru a acoperi o scădere rapidă a depozitelor clienților.

Acțiunile sale s-au prăbușit cu 60% joi, iar vineri au scăzut cu 46,6% în precomercializare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`