Mai multe categorii de documente elaborate de MAI vor fi declasificate

Mai multe categorii de documente elaborate de MAI vor fi declasificate

Mai multe categorii de documente elaborate de Ministerul Afacerilor Interne și de instituții din subordinea sa vor fi declasificate ori vor fi trecute în altă clasă ori nivel de secretizare, ca urmare a unei Hotărâri adoptată de Guvern.

De asemenea, se mai are în vedere diminuarea numărului de documente clasificate care fac obiectul fondului arhivistic al MAI emise înainte și după data de 1.01.1990.

Aceste decizii au rolul de a asigura o protecție juridică corespunzătoare conținutului real, în raport cu actualele reglementări în domeniul securității naționale.

„Volumul documentelor fiind redus, măsurile de securitate pentru asigurarea protecției acestora s-ar limita și concentra doar pentru acele documente menținute în clase și nivele de secretizare. Prin trecerea informațiilor clasificate la un nivel inferior se diminuează inclusiv costurile privind securitatea și protecția fizică a acestora”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Hotărârea vizează trei categorii de documente.

Prima conține „informații clasificate a căror dezvăluire nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public său privat deținătoare”, între acestea regăsindu-se „informări situații statistice, note raport, analize/sinteze, planuri de muncă, de acțiune, de activitate, adrese de corespondență cu alte entități, fișe de post, ordine de instrucțiuni ale ministrului afacerilor interne, dispoziții ale secretarilor/subsecretarilor de stat secretarului general, cu excepția celor care prevăd organizarea și desfășurarea activităților informativ-operative”.

A doua se referă la „informații clasificate secrete de stat care trec în clasa secrete de serviciu”, ca exemple fiind date „informații clasificate secrete de stat, nivelul strict secret de importanță deosebită, emise anterior datei de 31.12.1989, cuprinse în următoarele secțiuni: planul conducerii mobilizării și planul acțiunii mobilizării”.

„Tot din această categorie fac parte informații clasificate secrete de stat, nivelul strict secret, emise anterior datei de 31.12.1989 cuprinse în: planul constituirii și pregătirii de luptă, planurile de pază și apărare ale obiectivelor de importanță deosebită, ordine și dispoziții de linie referitoare la planul de mobilizare, corespondență și documente referitoare la planul de mobilizare”, adaugă Guvernul.

A treia categoprie inclusă în actul normativ include informații clasificate secrete de stat care trec la un nivel inferior.

Dintre aceste documente, Executivul le menționează pe cele emise de Arhivele Naționale, respectiv „informații clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanță deosebită: ordine și dispoziții, corespondență privind aprobarea/modificarea planurilor de mobilizare, ridicare în trepte a capacității de acțiune emise în perioada 01.01.1990 — 31.12.2007”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:11 - Avion Tarom, tăiat și vândut la fier vechi. Avertismentul unui specialist: „Asistăm la sfârșitul unui capitol din aviația românească”
19:06 - Cât costă cazarea la munte de Revelion. Gradul de ocupare al pensiunilor este de aproape 100%
19:00 - Diana Buzoianu: PSD joacă un joc foarte periculos. Se fac 267 de zile de când Marcel Ciolacu stă pe informațiile despre George Simion (VIDEO)
18:57 - Cristina Rizea: La noi, la PSD, nu se gândește nimeni la Simion. El are darul ăsta de a se urca pe necazurile oamenilor, de a se duce și de a face spectacol peste tot (VIDEO)
18:37 - Surse: Fiica lui Ioan Crișan și cei doi presupuși complici au fost arestați preventiv, în dosarul uciderii omului de afaceri din Arad. Din completul de la Înalta Curte a făcut parte și Lia Savonea
18:25 - Cerere imensă pentru pilulele de avort, în SUA. Americancele se tem de interdicția accesului la această pastilă, după victoria lui Trump
18:15 - Cu cât vor crește, de fapt, pensiile românilor în 2025. Șeful Casei de Pensii a făcut calculul în direct, la TV
18:08 - Olaf Scholz spune că Germania ar trebui să facă „tot ce îi stă în putință” pentru consolidarea relațiilor cu SUA, după victoria lui Donald Trump
17:48 - Bogdan Matei, despre problema celor peste 100.000 de solicitări de amnistie fiscală: „Este un management defectuos la nivelul Ministerului de Finanțe, inclusiv la nivelul ANAF” (VIDEO)
17:43 - Discuția halucinantă pe care a avut-o Adriana Bahmuțeanu cu fiul său cel mic, după moartea lui Silviu Prigoană: ”Mi-a zis să îl las în pace, că nu vrea să mă vadă. Mi-a zis că sunt …”