Nicușor Dan: Între 100 și 110 clădiri consolidate în București după Revoluție, majoritatea de privați. S-au făcut undeva la 3.000 de expertize / Ce spune despre „evaluarea vizuală” a imobilelor (VIDEO)

Nicușor Dan: Între 100 și 110 clădiri consolidate în București după Revoluție, majoritatea de privați. S-au făcut undeva la 3.000 de expertize / Ce spune despre „evaluarea vizuală” a imobilelor (VIDEO)
Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că în cel mai mare oraș al țării au fost consolidate „între 100 și 110” clădiri după Revoluție, „din care de autorități publice de ordinul 30 și restul de privați”. „Să zicem că undeva la 3.000 de expertize s-au făcut în București”, a declarat edilul, joi seară, pe B1 TV, la Actualitatea cu Tudor Mușat, acolo unde a acuzat ISC că „nu funcționează”.

Nicușor Dan, pe B1 TV, despre consolidarea și expertizarea clădirilor din București

Întrebat câte clădiri din București au fost consolidate după Revoluția din Decembrie 1989, actualul primar general a spus: „Între 100 și 110, nu știu exact, 104, 105, din care de către autorități publice de ordinul 30 și restul de către privați”.

Autoritățile publice, spune el, au consolidat „30, 32, 34, de ordinul acesta”.

Întrebat câte au fost expertizate, Nicușor Dan a explicat: „Au fost mai multe valuri de expertize. Am avut un ministru (al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, n.r.) foarte energic la sfârșitul anilor `90, pe domnul Noica, și el a impulsionat activitatea asta”.

„În momentul de față, avem în București expertizate clasa I de risc seismic puțin sub 400, clasa a II-a – puțin peste 400, expertize și mai vechi, când încă nu erau pe clase de risc seismic, erau pe clase de urgențe, vreo 1.200, deci astea sunt de ordinul 2.000 și mai sunt ceva mai puține în clasele III și IV de risc seismic, deci de ordinul 2.500 de expertize care au relevat un risc seismic de o anumită intensitate. Să zicem că undeva la 3.000 de expertize s-au făcut în București”, a continuat el.

Cu această ocazie, el a vorbit și despre așa-numita „evaluare vizuală” a imobilelor, un proces care ar urma să înceapă în toamnă și care a stârnit reacții diverse în spațiul public.

„Acum, pe noua lege, și acum vreo 10 zile am avut o dezbatere pe subiectul ăsta, noua lege obligă autoritățile locale să facă ceea ce se numește o evaluare preliminară (…).

Terminologia este total nefericită, însă ideea este foarte bună, în sensul că o echipă condusă de un inginer structurist și din care pot să facă parte alți specialiști, cum ar fi studenți la inginerie sau studenți la arhitectură, sau ingineri, deci specialistul în structuri coordonează, oamenii din subordinea sa iau informațiile de bază despre respectivul imobil, dacă au noroc, își iau planurile clădirii, cu atât mai bine, dacă nu, se duc înăuntru și se uită puțin, și sunt fel de fel de informații tehnice (…), și acest inginer structurist e în stare, în baza unei metodologii care este foarte bine definită, să spună dacă să evalueze preliminar un pericol pentru acel imobil”, a mai spus Nicușor Dan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`