171 de trilioane de bucăți de plastic plutesc în apele oceanelor lumii

171 de trilioane de bucăți de plastic plutesc în apele oceanelor lumii
Groapa de gunoi din Constanța a fost închisă de Garda de Mediu: "Problema e că deșeurile au fost îngropate și acoperite cu pământ, solul ar putea fi contaminat"

Potrivit oamenilor de știință, se estimează că peste 171 de trilioane de bucăți de plastic plutesc acum în oceanele lumii.

Concentrația de plastic în oceane a crescut de la aproximativ 16 trilioane de bucăți în 2005 la 171 trilioane în 2019

Cantitatea actuală s-ar putea tripla până în 2040 dacă nu se iau măsuri, avertizează oamenii de știință.
Săptămâna trecută, națiunile au semnat tratatul istoric al ONU privind marea liberă, care vizează protejarea a 30% din oceane, potrivit BBC.

Pentru a realiza acest lucru, un grup de oameni de știință a analizat înregistrări începând cu 1979 și a adăugat date recente colectate în cadrul expedițiilor care curățau mările cu plase care colectau plasticul.

Cele 171 de trilioane de bucăți sunt alcătuite atât din plastic aruncat recent, cât și din bucăți mai vechi care s-au descompus, a declarat pentru BBC News autorul principal al raportului, Dr. Marcus Eriksen de la Institutul 5 Gyres.

Materialele plastice de unică folosință, cum ar fi sticlele, ambalajele, echipamentele de pescuit sau alte articole, se descompun în timp în bucăți mai mici din cauza luminii solare sau a degradării mecanice.

Animalele sălbatice precum balenele, păsările marine, țestoasele și peștii confundă plasticul cu prada lor și pot muri de foame atunci când plasticul ajunge în stomacul lor.

De asemenea, bucățelele de plastic ajung în apa noastră potabilă, iar microplastice au fost găsite și în plămânii, venele și placenta umană.

Oamenii de știință spun că nu știm încă suficient de multe despre felul în care microplasticele afectează negativ sănătatea umană.

Concentrația de plastic în oceane a crescut semnificativ, de la aproximativ 16 trilioane de bucăți în 2005 la 171 trilioane în 2019.

Înainte de 2005, concentrațiile au fluctuat. Dr. Eriksen spune că oamenii de știință nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru, dar ar putea fi explicat prin faptul că o legislație mai puternică a fost înlocuită cu acorduri voluntare, prin descompunerea materialelor plastice sau prin faptul că au fost colectate mai puține date.

Cea mai mare concentrație de plastic oceanic se află în prezent în Marea Atlanticului de Nord, cu unele mase plutitoare mari găsite și în alte părți, inclusiv în Marea Plasă de Gunoi din Pacific.

Autorii sugerează, de asemenea, că schimbarea nivelurilor de poluare înainte de anul 2000 se poate datora eficienței tratatelor sau politicilor care reglementează poluarea.

În anii 1980, mai multe acorduri internaționale cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic au mandatat țările să nu mai arunce în oceane materiale plastice de pescuit și navale, precum și să curețe anumite cantități.

Ulterior, acestea au fost urmate de acorduri voluntare care, potrivit autorilor, ar fi putut fi mai puțin eficiente și ar putea explica creșterea cantității de plastic începând cu anul 2000.

Autorii susțin că soluțiile trebuie să se concentreze pe reducerea cantității de plastic produs și utilizat, mai degrabă decât pe curățarea oceanelor și reciclarea plasticului, deoarece este mai puțin probabil ca acest lucru să oprească fluxul de poluare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)