Dacă toate femeile ar lua liber sau ar pleca din țară, România ar suferi consecințe majore. Aproximativ 42% din forța de muncă ar dispărea, ceea ce ar afecta în special domenii precum învățământul, unde femeile reprezintă 80% din salariați și 99% din funcțiile din învățământul antepreșcolar, notează hotnews.
Cu toate acestea, salariul mediu ar crește, întrucât pe medie româncele câștigă mai puțin decât bărbații. Există, totuși, câteva județe în care femeile câștigă mai mult decât bărbații, cum ar fi Caraș Severin, Dolj, Teleorman, Călărași, Vrancea, Vaslui, Botoșani, Harghita și Covasna.
În ceea ce privește impactul asupra economiei, absența femeilor ar duce la o scădere semnificativă a PIB-ului, de aproape o jumătate de miliard de euro, din cauza pierderii salariilor și a reducerii producției în diverse sectoare, precum sănătatea, serviciile farmaceutice, contabilitatea și casieriile din supermarketuri, toate fiind joburi predominant feminine.
De asemenea, o zi fără femei ar însemna și o scădere semnificativă a numărului de nașteri, de aproximativ 500, din cauza faptului că femeile se ocupă încă de cea mai mare parte a îndatoririlor casnice, inclusiv îngrijirea copiilor. Potrivit unui studiu la nivel mondial realizat de Pew Social Trends, mamele dedica în medie 13,5 ore pe săptămână îngrijirii copiilor, în timp ce bărbații alocă doar 7,3 ore pe săptămână acestor îndatoriri.
În medie, femeile petrec mai mult timp decât bărbații gătind (37 minute față de 17 minute), făcând curățenie (29 minute față de 10 minute) și spălând rufe (17 minute față de 5 minute) zilnic. Majoritatea femeilor se ocupă și de cumpărăturile casnice. Astfel, femeile petrec în total aproximativ 2 ore și 15 minute pe zi pentru treburile casnice, în timp ce bărbații petrec puțin peste o oră.
Vârsta medie a mamei la prima naștere a crescut de la puțin peste 20 de ani în 1990, la 27,5 ani în 2021, deoarece tinerele amână tot mai mult să devină mame.
Femeile trăiesc, în medie, cu 5,6 ani mai mult decât bărbații, iar această diferență este explicată, în mare parte, de stilul de viață mai sănătos al femeilor și de ocupațiile diferite ale celor două sexe. Speranța de viață a femeilor din Uniunea Europeană este, în medie, de 82,8 de ani, în timp ce bărbații au o speranță de viață medie de 77,2 ani, potrivit statisticilor europene din 2021.
În anul 2021, 227,5 mii de persoane făceau parte din forța de muncă potențială adițională, dintre care 55,2% erau femei. Se poate observa că femeile sunt dominante în special la grupa de vârstă 45-54 ani, cu o pondere de 61,6%. În România, 18,0% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani nu erau ocupați.