Secretele tensiunii arteriale: ce înseamnă și cum o măsori cu un aparat tensiune

Secretele tensiunii arteriale: ce înseamnă și cum o măsori cu un aparat tensiune

Tensiunea arterială este presiunea sângelui în artere. Măsurarea tensiunii arteriale este o etapă esențială în orice consultație, dar rămâne misterioasă. La ce corespund cele două cifre anunțate? Când putem vorbi de hipertensiune arterială? Cum funcționează un tensiometru?

Hipertensiunea arterială este o boală subdiagnosticată care poate afecta anumite organe. Măsurarea tensiunii arteriale cu un aparat tensiune este, prin urmare, o procedură medicală esențială pe care este necesar să o cunoaștem și să o controlăm.

Cum funcționează tensiunea arterială?

În organism, arterele joacă rolul unei mame. Ele transportă sângele de la inimă către diferitele țesuturi ale corpului și asigură astfel celulelor oxigenul de care au nevoie pentru a supraviețui. Cu fiecare contracție a inimii, sângele este împins cu putere din camerele inimii și împins în aceste canale. Pentru a-și îndeplini funcția în mod satisfăcător, acestea trebuie să rămână flexibile și neobstrucționate (fără depozite de grăsime).

Distincția dintre tensiunea arterială diastolică și sistolică

Sosirea acestui val de sânge exercită o presiune asupra pereților arterei, așa cum ar face-o apa care ajunge într-un furtun de grădină. Această presiune rezultată din contracția inimii, sau sistole, este cea mai mare cifră măsurată atunci când se ia tensiunea arterială. Aceasta este tensiunea arterială sistolică.

După sistole există o fază de relaxare, sau diastole, în timpul căreia inima se relaxează și se umple. Presiunea exercitată de sânge asupra pereților arteriali este atunci mai mică. Aceasta corespunde celei mai mici cifre, sau tensiunii arteriale diastolice.

Măsurarea tensiunii arteriale cu un aparat de tensiune

Aceste presiuni sunt cele care se studiază atunci când se ia tensiunea arterială. Tensiometrul a devenit instrumentul indispensabil pentru orice consultație. Acesta este format dintr-o manșetă cu manșetă gonflabilă, conectată la un manometru care măsoară presiunea.

Plasată în jurul brațului și umflată, manșeta întrerupe fluxul de sânge în artera brațului (artera humerală). Medicul își plasează apoi stetoscopul pe arteră, în aval de manșetă, pe care o dezumflă treptat.

Măsurarea tensiunii arteriale sistolice

Atunci când presiunea manșetei este mai mare decât tensiunea arterială sistolică, nu circulă sânge și nu se aude niciun sunet. Pe măsură ce presiunea manșetei scade, sângele începe să curgă prin arteră și face ca pereții să vibreze, comprimați de dispozitiv. Fiecare bătaie a inimii produce astfel un sunet regulat, sincron cu pulsul. Presiunea înregistrată de manometru în momentul în care apare acest sunet este tensiunea arterială sistolică.

Măsurarea tensiunii arteriale diastolice

Pe măsură ce manșeta continuă să se dezumfle, zgomotele încetează atunci când presiunea exercitată de manșetă devine mai mică decât cea cauzată de fluxul sanguin. Cifra indicată de acul manometrului dă tensiunea arterială diastolică.

Când este ridicată tensiunea arterială?

Mulți factori influențează tensiunea arterială sistolică și diastolică, printre care

  • Volumul de sânge;
  • Elasticitatea vaselor (care scade odată cu vârsta);
  • Rezistența periferică.

Ambele cifre ale tensiunii arteriale sunt importante. Astfel, este suficient să se definească hipertensiunea arterială:

  • creștere izolată a tensiunii arteriale sistolice peste 14 (140 mm Hg);
  • Tensiunea arterială diastolică peste 9 (90 mm Hg).

Ce este tensiunea arterială normală?

Valoarea normală a tensiunii arteriale este de 120/80 mm de mercur (unitate de măsură a tensiunii arteriale). Valoarea limită pentru tensiunea arterială ridicată este de 140/901 atunci când este măsurată în cabinetul medicului și de 135/851 atunci când este măsurată prin autotestare. Cu cât tensiunea arterială este mai mare, cu atât riscul de boli cardiovasculare este mai mare.

Luarea tensiunii arteriale la domiciliu

Vă puteți măsura tensiunea arterială acasă, la cererea medicului sau a cardiologului dumneavoastră. În acest caz, dacă folosiți singur un aparat tensiune, se numește „auto-măsurare a tensiunii arteriale” (SBPM), ceea ce vă permite să obțineți mai multe valori ale tensiunii arteriale în momente diferite ale zilei, pe parcursul a câteva zile.

De asemenea, este posibil să folosiți un monitor ambulatoriu al tensiunii arteriale (ABPM), care vă ia tensiunea arterială acasă și în mișcare, în mod automat și regulat (aproximativ la fiecare 15 minute). Acesta este utilizat pentru a căuta modificări ale tensiunii arteriale în timpul zilei, în timpul activităților normale. Vă rugăm să rețineți că trebuie să purtați dispozitivul timp de 24 de ore, inclusiv pe timp de noapte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)