Astronomi români, împreună cu parteneri internaționali, au determinat compoziţia unui asteroid asteroid geointersector cu potenţial de pericol pentru Pământ, informează informează Agenţia Spaţială Română (ROSA), potrivit Mediafax.
După ce asteroridul 2004 BL86 s-a apropiat de Pământ, în ianuarie şi februarie 2015, la doar 1,2 milioane kilometri, oamenii de știință au putut stabili proprietăţile sale fizice şi mineralogice.
Astfel, s-a descoperit că asteroridul conţine minerale bazaltice, ceea ce duce la concluzia că obiectul este un fragment al unui asteroid diferenţiat, cel mai probabil o bucată din crusta unui astfel de obiect.
Potrivit astronomilor, asteroidul prezintă un potenţial pericol pentru Pământ nu doar pentru că ajunge în apropiere de Terra, dar şi pentru că orbita lui este haotică.
Asteroizii sunt corpuri din Sistemul Solar care orbitează în jurul Soarelui şi au dimensiuni cuprinse între 10 metri şi 1.000 kilometri.
700.000 de astfel de corpuri au fost descoperite până acum, iar peste 12.000 dintre aceştia intersectează sau se apropie de orbita Pământului, fiind numiţi generic „asteroizi geointersectori”.