Fostul premier australian critică „amploarea ideilor preconcepute” de pe prima pagină a ziarelor care avertizează asupra unui conflict armat Indo-Pacific.
Fostul premier australian Paul Keating a acuzat două dintre cele mai mari ziare din țară de „cea mai gravă și provocatoare diseminare de știri alarmiste” din ultimele cinci decenii, după ce au publicat pe prima pagină articole care avertizau că țara se va confrunta într-un război cu China în următorii trei ani.
Fostul lider laburist și-a susținut de multă vreme punctul de vedere potrivit căruia Australia nu ar trebui să fie atrasă într-un război din cauza statutului Taiwanului.
Ziarele au publicat un raport special bazat pe evaluările a cinci experți în securitate națională care, într-o declarație comună intitulată „Alertă roșie”, au declarat că, în opinia lor, Australia „se confruntă cu perspectiva unui conflict armat în Indo-Pacific în următorii trei ani”, dar nu este pregătită pentru un astfel de război, potrivit The Guardian.
Keating a declarat marți: „Articolele de pe prima pagină ale Sydney Morning Herald și Age despre presupusul risc de război al Australiei cu China reprezintă cea mai gravă și provocatoare prezentare de știri alarmiste din toate ziarele la care am asistat în cei peste 50 de ani de viață publică activă.
Este cu mult mai grav decât ilustrațiile cu barcagii care ar fi urmat să vină și să ne cotropească din China în perioada de pregătire a războiului din Vietnam din anii 1960.”
Povestea a fost afișată pe prima pagină a ediției tipărite a Sydney Morning Herald sub titlul „Alertă roșie: Totul despre riscurile unui război”, în timp ce The Age a folosit titlul „Australia ‘trebuie să se pregătească’ pentru amenințarea unui război cu China”.
Ambele ziare au inclus imagini care arată 13 avioane negre care zburau dinspre China, pe care era marcat cu roșu steagul chinezesc.
Keating a adăugat: „În afară de ilustrațiile scandaloase ale avioanelor de vânătoare care au fost ilustrate părăsind o hartă de culoare roșie a Chinei, amploarea tendențiozității și a abuzului de știri este, cred eu, fără precedent în jurnalismul australian modern”.
Critica sa vine în contextul în care Australia se pregătește luna aceasta să anunțe că intenționează să achiziționeze cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară cu ajutorul SUA și al Regatului Unit.