Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a cerut iertare familiilor celor 57 de victime ale accidentului de tren din Grecia.
Protestele continuă de câteva zile. Duminică au fost raportate ciocniri cu poliția, în timp ce mii de persoane s-au alăturat unei demonstrații în capitala Atena.
Șapte polițiști au fost răniți și au fost efectuate cinci arestări, relatează agenția de presă AFP.
Unii demonstranți au dat foc la coșuri de gunoi și au aruncat sticle incendiare.
Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și grenade paralizante, eliberând în câteva minute piața centrală Syntagma de protestatari, arată BBC.
Protestatarii au lansat sute de baloane negre în memoria celor morți, iar unii dintre ei purtau pancarte pe care scria „Jos guvernele ucigașe”.
În noaptea de 28 februarie, un tren de pasageri și un tren de marfă care se deplasau în direcții opuse au ajuns pe aceeași cale ferată.
Primele patru vagoane ale trenului de pasageri au deraiat, iar primele două au luat foc și au fost distruse aproape în totalitate. Accidentul de tren a fost atribuit în mare măsură unei erori umane.
Șeful de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, care a fost acuzat de omor prin neglijență, a apărut duminică în instanță și a fost arestat preventiv.
Avocatul său, Stefanos Pantzartzidis, a declarat că șeful de gară a recunoscut că are o parte de responsabilitate în accident. El riscă între 10 ani și închisoare pe viață dacă va fi condamnat.
Sindicatul lucrătorilor feroviari a acuzat „lipsa de respect” a guvernelor succesive față de căile ferate grecești pentru că a dus la acest „rezultat tragic”.
Membrilor sindicatului li s-au alăturat locuitorii din Atena și Salonic care au ieșit în stradă pe parcursul săptămânii trecute, șocați de amploarea dezastrului.
La proteste au participat, de asemenea, mulți studenți – mai mulți dintre pasagerii aflați la bordul unuia dintre trenuri erau studenți de 20 de ani care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit în care au sărbătorit Postul Mare ortodox grec.
Ministrul transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat în „semn de respect” pentru persoanele care au murit. Karamanlis și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul guvernului de a moderniza căile ferate ale țării în cei trei ani și jumătate cât a fost la putere.
Imediat după accident, guvernul grec a declarat trei zile de doliu național și a declarat că costul funeraliilor victimelor va fi plătit din bani publici.