Statele ONU, acord istoric pentru protejarea oceanelor, după un deceniu de negocieri

Statele ONU, acord istoric pentru protejarea oceanelor, după un deceniu de negocieri
Foto simbol: Pixabay

Statele ONU au ajuns la un acord istoric pentru a proteja oceanele planetei, după 10 ani de negocieri, potrivit BBC.

Statele ONU, acord istoric pentru protejarea oceanelor

Tratatul mărilor libere (The High Seas Treaty) vizează plasarea a 30% din mările planetei în zone protejate până în 2030, pentru a proteja și a recupera natura marină.

Acordul a fost perfectat sâmbătă seară, după 38 de ore discuții, la sediul ONU din New York.

Negocierile au trenat ani de zile din cauza neînțelegerilor legate de finanțare și de drepturile de pescuit.

Ultimul acord internațional cu privire la protecția oceanelor fusese semnat în 1982. Convenția ONU asupra Legii Mării instituia o zonă denumită „mare liberă” (high seas), ape internaționale în care fiecare țară are dreptul de a pescui, de a naviga și de a efectua cercetări, însă doar 1,2% din aceste ape sunt protejate.

Viața marină care trăiește în afara acestor zone protejată a fost expusă riscurilor reprezentate de schimbările climatice, de pescuitul excesiv și de traficul maritim.

În cea mai recentă evaluare cu privire la speciile marine de pe glob, aproape 10% dintre acestea au fost declarate sub risc de dispariție, arată datele Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (IUCN).

Noile zone protejate, prevăzute de tratat, vor avea limite referitoare la pescuit, la rutele de trafic maritim și la activitățile de explorare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:14 - Mihai Daraban (CCIR): Cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului este cifra de la import. INS ar trebui să fie mult mai deschis pieței (VIDEO)
23:10 - Patru bărbați suspectați că ar fi distribuit ilegal conținut pe internet au fost duși la audieri. Ar fi piratat transmisiuni ale posturilor de televiziune și alte platformelor de streaming
23:02 - O femeie din Bistrița-Năsăud a fost tâlhărită și aruncată din mașină de către șoferul care o luase la ocazie. Bărbatul a fost prins de polițiști
22:49 - Mihai Daraban (CCIR): Un brand românesc cu valoare adăugată mare nu prea avem. Acesta este păcatul țărilor foste comuniste, care dintr-o anumită relaxare au devenit subcontractori la marile concerne vest-europene (VIDEO)
22:39 - Cum poți să începi să economisești bani în fiecare lună fără să renunți la lucrurile care îți plac
22:24 - Marcel Ciolacu, despre captura record de cocaină: Un semnal important pentru a descuraja traficul de droguri. Veți avea un sprijin permanent din partea Guvernului în promovarea acțiunilor și politicilor antidrog
22:08 - Cele cinci beneficii ascunse ale cojilor de lămâie. În ce moduri pot fi folosite
22:03 - Kelemen Hunor, despre relația cu Viktor Orban: Este una corectă, bună. Dacă se schimbă ceva, vă anunț
22:02 - Patru români au furat 300.000 de lei de la mai multe supermarketuri din România, după ce au găsit o metodă inedită de a falsifica bonurile RetuRO
22:02 - Ludovic Orban: 100% va fi creștere de taxe la anul. PSD, de fapt, pregătește impozitul progresiv, care este o crimă împotriva economiei (VIDEO)