Politicienii nu dau niciun semn că vor să renunțe la controlul asupra sistemului de învățământ. Deja toți inspectorii școlari generali și adjuncți sunt numiți politic, cu una sau două excepții, sunt lideri locali ai partidelor și au și funcții de consilieri locali sau județeni, informează Edupedu.ro.
Mai mult, în proiectul legii învățământului preuniversitar nu mai figurează interdicția ca directorii și inspectorii școlari să fie și consilieri locali sau județeni.
Edupedu.ro informează că proiectul legii învățământului preuniversitar nu mai conține incompatibilitatea directorilor și inspectorilor școlari cu funcțiile de consilier local sau județean, care exista în versiunea proiectului obținută pe surse de site. Ministrul Educației, Ligia Deca, ar fi cedat presiunilor PSD, care a cerut eliminarea acestor incompatibilități din proiectul de lege.
În versiunea proiectului legii învățământului preuniversitar, publicată de Ministerul Educației, „funcțiile de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar sunt incompatibile cu:
a) funcția de președinte sau vicepreședinte în structurile de conducere ale partidelor politice, la nivel local, județean/al municipiului București sau național;
b) funcția de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean/Consiliul General al Municipiului București;
c) cu orice funcție de conducere în organizațiile sindicale”, potrivit Art.163, alin. (9).
Varianta anterioară, obţinută pe surse de Edupedu.ro, includea funcțiile de consilier local și județean și nu conținea incompatibilitatea cu orice funcție de conducere în organizațiile sindicale.
La finele lunii ianuarie, liderul social-democrat Vasile Dîncu declara că în proiectul Ligiei Deca „există în acest moment un sistem de incompatibilități care discriminează și limitează libertățile definite prin Constituție”, fără a intra în detalii. Singurele noutăți în regimul incompatibilităților introduse de Ligia Deca erau incompatibilitățile cumulării funcțiilor de directori școlari sau inspectorii școlari cu funcțiile politice de conducere și cele de primar, consilier local sau județean, potrivit proiectului legii obținut pe surse de Edupedu.ro.
Acum doi ani, deputatul PNL Virgil Guran declara că „fiecare își dorește să aibă în partidul lui un director de școală, mai ales într-o comună, unde directorul de școală dă tonul, este adevărat”.