Vremea democrației a trecut: PSD ne oferă tuturor o lecție de ceaușism rezidual

Vremea democrației a trecut: PSD ne oferă tuturor o lecție de ceaușism rezidual

Candidatura lui Liviu Dragnea la șefia PSD este una controversată în spațiul public. Fiind singurul candidat la funcția de președinte al social-democraților, mulți jurnaliști și oameni politici l-au comparat pe acesta cu Nicolae Ceaușescu. “Vremea democraţiei intense a trecut. Astăzi, PSD ne oferă tuturor o lecţie de ceauşism rezidual”, este mesajul lui Sorin Bocancea.

Într-un articol pentru Adevărul, jurnalistul afirmă că, deși Dragnea era favoritul, de “ochii lumii”, PSD trebuie să împingă în cursă încă un candidat.

“Un „iepuraş”, cum i se mai zice candidatului formal. Se va spune că ar fi fost o falsă dispută electorală, că, în fond, s-ar fi ajuns tot la un simulacru. Depinde de contracandidat! Dar, chiar presupunând că ar fi fost unul slab sau pe o mână cu Dragnea (să presupunem că ar fi fost Zgonea), prezenţa lui ar fi păstrat ideea de alegere, ar fi dat membrilor de partid posibilitatea să se gândească şi la altcineva. Care simulacru ar fi fost mai grav pentru democraţie: prezenţa în cursă a unui candidat-iepuraş sau mimarea alegerii în cazul unui singur candidat?, mimarea cursei electorale sau mimarea alegerii? Prezenţa unui candidat-iepuraş ar fi ţinut în picioare mecanismul votului, ar fi dat posibilitatea prezentării unor programe, ar fi readus în atenţie teme importante ale organizaţiei, ar fi repornit mecanismul legitimării politice, ar fi dat membrilor posibilitatea să opteze şi pentru alticineva. Una este când alegătorul este pus să aleagă între da sau nu Dragnea şi alta era dacă era pus să aleagă între Dragnea şi altcineva”, scrie Bocancea.

Prin această organizare ceaușistă, PSD arată că “este strâns unit în jurul Conducătorului şi că a învins cea mai periculoasă invenţie a intriganţilor democraţi: alegerile democratice”, este de părere jurnalistul.

Liderii social-democrați şi-au ales duminică noul preşedintele. Un act formal, în condiţiile în care Liviu Dragnea a fost unicul candidat. De altfel, chiar el a spus că avea mai multe emoţii în privinţa meciului României cu Insulele Feroe decât pentru rezultatul alegerilor. (Detalii AICI)

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`