România are cel mai mic nivel de educație financiară din Europa / Doar 8% din populația țării are cunoștințe financiare de bază

România are cel mai mic nivel de educație financiară din Europa / Doar 8% din populația țării are cunoștințe financiare de bază
Sursa foto: Pixabay

România este pe ultimul loc în Europa la educație financiară. Peste jumătate dintre români întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi, ceea ce nu le permite să economisească, arată un studiu al Institutului de Economie Mondială al Academiei Române.

13% dintre români se confruntă cu probleme financiare majore, iar 38% întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi, potrivit studiului Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat de Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române.

Este important ca educația financiară să fie predată copiilor de la vârste fragede

Părinții și profesorii sunt principala sursă de informare pentru copii, iar conferința Educația Financiară în școli reprezintă o șansă pentru cei dintâi de a beneficia de experiența invitaților.

În contextul în care în România există o slabă alfabetizare financiară, iar necesitatea educației în acest domeniu este tot mai acută, experții financiari spun că indiferent de nivelul veniturilor, fiecare individ ar trebui să încerce să economisească pentru a preîntâmpina situațiile dificile, scrie Antena 3.

Experții consideră că educația financiară ar trebui să fie materie de studiu încă de la vârste fragede, astfel încât aceasta să își producă efectele pozitive când fiecare dintre absolvenții de liceu sau facultate vor intra în câmpul muncii și vor lua decizii în ceea ce privește gestionarea bugetului, accesarea unui credit și structurarea costurilor acestuia sau decizii despre economisire.

„În România suntem în toate topurile pe ultimul loc în educația financiară. Bulgarii sunt înaintea noastră cu 12 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că avem mult de tras. Important este ca elevii să-și asigure o cultură financiară bogată, să-și cunoască istoria economiei românești”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

Nivelul educației financiare în alte țări

Nivelul de alfabetizare financiară în Germania este de 53%, în Țările de Jos 45%, în Austria 33%, în SUA 30%, în Franța 31%, iar în Italia 25%.

Un nivelul de alfabetizare financiară mai ridicat îl au și țări precum Albania (10%), Bosnia și Herțegovina (10%), Serbia (17%), Bulgaria (18%), Ungaria (26%), Croația (28%), Polonia (30%) sau Cehia (42%).

„Faptul de a nu avea o perspectivă asupra nivelului de trai sau a satisfacției bunăstării personale pe termen lung poate să afecteze întreaga viață a unui tânăr și a oricărui om”, a declarat Silvia Bogdan, președinte Școala de Valori.

Rezultatele studiului arată că 9 din 10 români nu au abilități de calcul a ratei dobânzii, de diferențiere între valorile nominale și reale, precum și de înțelegere a conceptului de diversificare a riscului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane