Statul alocă, în prezent, 20 de lei pe zi pentru cele trei mese ale unui pacient. Suma a fost dublată, dar cum prețurile la alimente au crescut, meniurile au rămas tot sărăcăcioase. Specialiștii avertizează că alimentația e extrem de importantă în recuperarea pacienților. Iar spitalele din țară cer mai mulți bani de la buget pentru mâncare.
O femeie internată la Maternitatea Odobescu din Timișoara a primit la micul dejun un ou fiert, biscuiți și o felie de parizer. Ea a povestit experiența din unitatea medicală pe Facebook, iar reacțiile nu au întârziat să apară.
Iar o tânără care tocmai s-a externat a povestit că familia i-a adus zilnic mâncare la spital, notează Digi24.
– Eu am refuzat mâncarea în fiecare zi.
– De ce?
– Nu mă atrăgea…
– Și acum ați rezistat? V-a adus cineva mâncare?
– A venit în fiecare zi soțul.
– E normal să se întâmple așa ceva?
– Am gustat o dată, dar de toată jena.
Specialiștii atrag atenția că alimentația e extrem de importantă în vindecarea pacienților, iar hrana trebuie să fie adaptată în funcție de patologia individuală.
Suma alocată pentru hrana pacienților a fost dublată anul trecut, dar inflația a anulat majorarea. Acum, spitalele cer mai mulți bani de la buget.
„Este o măsură obligatorie, nivelul era jenant de scăzut, a fost o creștere, dar cred că se impune creșterea finanțării pentru asigurarea unei hrane adecvate pacienților. Nutriția este tratament, este o parte a îngrijirilor”, a declarat Dorel Săndesc, manager Spitalul Județean Timișoara, potrivit Digi24.