Proteste în Grecia după tragedia feroviară. Angajații căilor ferate anunță greve (VIDEO)

Proteste în Grecia după tragedia feroviară. Angajații căilor ferate anunță greve (VIDEO)

Ample proteste au izbucnit în Grecia din cauza accidentului feroviar în care au murit 43 de persoane, mulți considerând incidentul un accident care se aștepta să se întâmple.

Proteste în Grecia după tragedia feroviară

Protestatarii s-au ciocnit cu poliția în fața sediului Hellenic Train din Atena – compania responsabilă de întreținerea căilor ferate din Grecia, scrie bbc.

Proteste au avut loc și în Salonic și în orașul Larissa, în apropiere de locul unde s-a petrecut dezastrul marți seara.

Guvernul a spus că o anchetă independentă va face dreptate.

Trei zile de doliu național au fost declarate în toată țara în urma incidentului, în care un serviciu de pasageri s-a prăbușit frontal într-un tren de marfă, făcând ca vagoanele din față să izbucnească în flăcări.

Mulți dintre cei 350 de pasageri de la bord erau studenți în vârstă de 20 de ani, care se întorceau la Salonic după un weekend lung de sărbătorire a Postului Grec Ortodox.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat că „eroarea umană tragică” este de vină pentru dezastru.

Un șef de gară în vârstă de 59 de ani din Larissa a fost acuzat de ucidere din culpă din neglijență. El a negat orice faptă greșită, punând accidentul pe seama unei defecțiuni tehnice.

Membrii sindicatului feroviar cred că sistemele de siguranță nu funcționau corect, cu avertismente repetate despre acest lucru de-a lungul multor ani.

În semn de protest și doliu, lucrătorii feroviari plănuiesc să facă grevă joi pentru ceea ce ei spun că este neglijarea oficială a căilor ferate.

„Durerea s-a transformat în furie pentru zecile de colegi și concetățeni morți și răniți”, a declarat sindicatul muncitorilor într-un comunicat care anunță greva.

„Lipsa de respect arătată de-a lungul anilor de guverne față de căile ferate grecești a dus la rezultatul tragic”, a adăugat acesta în comentarii citate de agenția de presă Reuters.

Ministrul Transporturilor Kostas Karamanlis a demisionat din cauza dezastrului, spunând că își va asuma responsabilitatea pentru „eșecurile de lungă durată” ale autorităților de a repara un sistem feroviar despre care a spus că nu este potrivit pentru secolul 21.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`