Marius Voineag, premiat cu șefia DNA pentru că l-a scăpat pe Ciucă de verdictul de plagiat. Emilia Șercan, despre propunerea lui Predoiu (PNL): E de-a dreptul înspăimântător pentru ce a ajuns independența justiției

Marius Voineag, premiat cu șefia DNA pentru că l-a scăpat pe Ciucă de verdictul de plagiat. Emilia Șercan, despre propunerea lui Predoiu (PNL): E de-a dreptul înspăimântător pentru ce a ajuns independența justiției
Foto: Emilia Șercan / Facebook

Jurnalista de investigație Emilia Șercan trage un semnal de alarmă cu privire la independența Justiției, sau ce a mai rămas din ea, în contextul în care ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), l-a propus pentru funcția de procuror-șef DNA pe Marius Voineag.

Șercan citează dezvăluiri ale Ioanei Ene Dogioiu, jurnalistă SpotMedia.ro, potrivit căreia Voineag ar fi fost la conducerea efectivă a secției din Parchetul General când s-a deschis dosarul penal al plagiatului lui Nicolae Ciucă, dosar care a blocat celelalte anchete.

„Practic, prin această deschidere de dosar penal și prin confiscarea de documente realizată de procuror în acest dosar penal, a fost blocată orice analiză academică a dosarului Ciucă, motiv pentru care, în momentul acesta, cum zice Președintele, domne`, domnul Ciucă n-are nicio decizie de plagiat, e acuzat în presă, asta e altceva”, explicase Dogioiu, într-o intervenție pentru B1 TV.

Emilia Șercan, despre Marius Voineag, propunerea lui Cătălin Predoiu pentru șefia DNA

„Ce se întâmplă în legătură cu numirea procurorului care va conduce DNA în următorii cel puțin trei ani este de-a dreptul înspăimântător pentru ce a ajuns justiția, sau mai bine spus independența ei”, susține jurnalista Emilia Șercan, într-o postare pe Facebook.

Ea explică apoi că, pe 27 ianuarie 2022, Marius Voineag era la conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General (PG). La acea dată, un anonim a depus o plângere în legătură cu teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL, despre care Șercan dezvăluise că e plagiată în bună parte.

Fix în aceeași zi, plângerea a fost înregistrată la această secție – „un adevărat record pentru cine știe și înțelege culoarele de funcționare ale Parchetului General”.

După cum a arătat jurnalista Ioana Ene Dogioiu, la vremea respectivă Voineag conducea SUPC deoarece șefa de facto era în concediu. Prin urmare, Voineag a fost cel care a ales procurorul care să instrumenteze dosarul. Sursele Emiliei Șercan susțin că acel procuror s-a pensionat între timp.

Din nou, cu o rapiditate incredibilă, procurorul în cauză a început urmărirea penală in rem în aceeași zi, 27 ianuarie, cu privire la infracțiunea de însușire, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor pe care a prezentat-o drept creație intelectuală proprie. Informația a fost confirmată oficial chiar de către Parchetul General.

Pe 1 februarie 2022, procurorul respectiv a descins la Universitatea Națională de Apărare (UNAP), unde Ciucă și-a susținut teza de doctorat, și a ridicat toate documentele originale referitoare la lucrare, inclusiv teza în original.

„După câteva săptămâni s-a dus și la CNATDCU, de unde a ras și copiile documentelor.
Rezultatul? Teza lui dr. Ciucă nu a mai putut fi verificată de Comisia de Etică a UNAP, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul tezei lui dr. Bode, care a primit verdict de plagiator de la Comisia de Etică a UBB.

Astăzi, dr. Ciucă se poate apăra cu faptul că nu are verdict de plagiat, deși toată lumea știe că e un plagiator”, mai susține Șercan.

Voineag, recompensat cu șefia DNA pentru că l-a salvat pe Ciucă

Jurnalista de investigație a susținut apoi că, prin nominalizarea spre a fi șeful DNA, Marius Voineag practic a fost recompensat pentru că l-a scăpat pe premierul Ciucă de verdictul de plagiat.

„Cui datorează dr. Ciucă faptul că orice investigație academică în privința tezei sale a fost blocată?
Procurorului Marius Voineag.

Acum două zile, procurorul Marius Voineag a fost propus de subordonatul din guvern al lui dr. Ciucă, Cătălin Predoiu, ca procuror șef DNA”, a mai scris Emilia Șercan, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)