Acord istoric între Londra și Bruxelles privind Irlanda

Acord istoric între Londra și Bruxelles privind Irlanda
facebook/ Rishi Sunak

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns luni la un acord după un an de dispute asupra prevederilor post-Brexit în Irlanda de Nord.

Este începutul unui „nou capitol” în relaţia dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, a transmis Rishi Sunak într-o conferinţă de presă comună:

„Am găsit modalitatea de a înlătura incertitudinile care planau asupra Irlandei de Nord”, a menționat el alături de şefa Comisiei Europene la Windsor, după negocierile „finale” pe acest dosar aflat la originea blocării unor instituţii din Irlanda de Nord.

Prim-ministrul britanic şi preşedinta Comisiei Europene au anunţat un acord care „va satisface pe toată lumea”

După şase luni de tensiuni ce păreau, recent, pragul unui război comercial, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, s-a felicitat luni, 27 februarie, pentru deschiderea „unui nou capitol” în relaţia dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, datorită unui acord de modificare a aranjamentelor post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Ce prevede noul protocol referitor la irlandezi

Noul protocol va permite evitarea unei frontiere în marea Irlandei, garantând în acelaşi timp protecţia pieţelor europene, conform celor doi lideri: „Acordul protejează suveranitatea poporului din Irlanda de Nord”, a detaliat Rishi Sunak.

„Este singura soluţie ca să nu avem o frontieră dură între cele două Irlande”, a completat prim-ministrul britanic, subliniind că „datorită acestui acord, nu va exista o frontieră în marea Irlandei”.

Parlamentul nord-irlandez „va putea decide legi europene care să se aplice în provincie, dar Londra va avea un drept de veto”, a detaliat după aceea prim-ministrul britanic.

Acordul promite și „garanţii solide” pentru „protejarea integrităţii pieţei unice europene.

Şi cel mai important este că el protejează pacea greu obţinută datorită acordului din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt conflictului dintre unionişti, mai ales protestanţi, şi republicani, în majoritate catolici, şi a cărui a 25-a aniversare va fi marcată în aprilie”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Aprecieri și critici în Irlanda

Şefa partidului majoritar republican Sinn Fein, din Parlamentul nord-irlandez, a făcut apel luni la relansarea instituţiilor locale după anunţarea acordului dintre Londra şi Bruxelles pe prevederile comerciale post-Brexit.

Michelle O’Neill le-a cerut unioniştilor din DUP, care boicotează de un an instituţiile locale, să „se alăture celorlalte partide şi să facă să funcţioneze” instituţiile politice în Irlanda de Nord.

Şeful partidului unionist (DUP), Jeffrey Donaldson, a apreciat, la rândul său, că rămân „subiecte de îngrijorare majore” după acordul dintre Londra şi Bruxelles: „Progrese majore au fost obţinute în mod clar pe multe subiecte, dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem că rămân subiecte de îngrijorare majore”, a declarat ea într-un comunicat, adăugând că partidul se va apleca asupra „detaliilor” acordului, înainte de a decide asupra boicotării instituţiilor locale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)