Adolescenții se îndreaptă spre cabinetele de estetică cu scopul de a găsi o imagine care să le satisfacă, fără a fi conștienți de riscurile la care se expun. Aceștia sunt dispuși să își asume orice risc pentru o schimbare, chiar dacă pierderile pot fi enorme. Potrivit statisticilor, în prezent, 4% dintre pacienții care vizitează clinici estetice au între 13 și 19 ani. Deși există proceduri care pot fi efectuate la această vârstă, multe dintre acestea sunt contraindicate.
„Statisticile realizate la nivel internațional arată că un număr din ce în ce mai mare de adolescenți apelează în ultimii ani la medicina estetică. Spre exemplu, Societatea Americană a Chirurgilor Plastici a publicat un studiu care arată că, în 2017, aproximativ 229.000 de tratamente și operații estetice au fost efectuate asupra pacienților cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani.
În prezent, statisticile arată că circa 4% dintre pacienții care apelează la medicii esteticieni sunt adolescenți. Printre procedurile pe care tinerii le doresc cel mai des se numără rinoplastia, pentru corectarea formei nasului sau îmbunătățirea funcționalității acestuia, reducția mamară, asta în cazul băieților care au dezvoltat ginecomastie, și otoplastia pentru corectarea urechilor clăpăuge.
Aceștia apelează și la proceduri nonchirurgicale, cum ar fi eliminarea pilozității în exces cu ajutorul laserului, tratamente faciale și chiar botox. E important să știm că există tipuri de operații și proceduri care nu sunt indicate în cazul adolescenților”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad, citat de unica.
„În vreme ce, spre exemplu, rinoplastia sau otoplastia sunt operații care rezolvă probleme reale de natură estetică și pot fi efectuate chiar și la pacienți de vârste mai fragede de către un medic chirurg certificat și cu experiență, alte intervenții nu sunt recomandate. Vorbesc aici despre intervenții precum implanturile mamare, liposucția sau tratamentele cu substanțe injectabile”
Tinerii sunt tot mai atrași de rețelele de socializare și sunt expuși la modele și trenduri care îi determină să își dorească o schimbare a aspectului fizic. Cu toate acestea, mulți nu conștientizează că nu toate intervențiile estetice sunt potrivite pentru ei, mai ales în cazul adolescenților în plină dezvoltare.
De exemplu, nu este recomandat să îți mărești buzele sau să faci liposacție la vârsta de 15 ani, iar mărirea bustului ar trebui evitată dacă nu este necesară. Este important ca medicul să efectueze o evaluare preoperatorie atentă și extinsă, pentru a determina dacă tânărul este un candidat potrivit pentru procedura dorită, mai ales la o vârstă fragedă în care organismul este încă în proces de creștere și maturizare. Așadar, tinerii ar trebui să fie bine informați înainte de a apela la intervenții estetice, pentru a evita riscurile și complicațiile pe termen lung.