Elon Musk, acuzat că cenzurează conturile de Twitter ale unor jurnaliști și activiști

Elon Musk, acuzat că cenzurează conturile de Twitter ale unor jurnaliști și activiști
Foto: Hepta - Abaca Press / Thibaut DURAND

Grupurile pentru libertatea de exprimare în mediul online acuză giganții rețelelor de socializare că au restricționat sau suspendat conturile jurnaliștilor și activiștilor palestinieni.

Pe 15 decembrie, proprietarul Twitter, Elon Musk, a suspendat conturile unor jurnaliști, inclusiv reporteri de la ziare precum New York Times sau Washington Post; motivul invocat a fost că aceștia ar fi încălcat noua regulă a companiei privind dezvăluirea locațiilor oamenilor.- relatează AlJazeera.

Cenzura a fost condamnată de redacțiile jurnaliștilor afectați și numeroase organizații media

Chiar și Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite au apreciat că măsura a creat un precedent periculos.

O zi mai târziu, Musk a ridicat suspendările în urma unui sondaj în care respondenții s-au opus poziției sale.

„Recent am fost martorii unor cazuri în care academicienii și jurnaliștii palestinieni sunt cenzurați pe Twitter din diferite motive”, a declarat Mona Shtaya, manager de advocacy și comunicare la 7amleh, Centrul Arab pentru Promovarea Social Media, o organizație palestiniană pentru drepturile digitale.

Printre motivele oferite de platformă s-au numărat „încălcarea standardelor comunității”, iar referitor la unele conturi s-a spus că au fost suspendate „din greșeală” sau ca urmare a unor erori tehnice, a spus Shtaya; aceasta consideră că motivele nerostite includ o creștere generală a discursurilor de incitare la ură și a incitării la adresa arabilor, inclusiv a palestinienilor.

„Oricare ar fi motivele care stau la baza acestei cenzuri, rezultatul rămâne același: impunerea unei cenzuri mai mari asupra libertăților și drepturilor digitale, în special asupra persoanelor asuprite”, a declarat ea pentru Al Jazeera.

Care sunt platformele cu cea mai agresivă cenzură

În 2021, „platformele de social media au sporit cenzura conținutului palestinian … 7amleh a documentat peste 1.000 de încălcări pe diferite platforme, Facebook și Instagram fiind în fruntea listei celor mai încălcate platforme”, se arată într-un raport publicat de 7amleh.

În septembrie 2022, un raport separat elaborat de o firmă de consultanță independentă comandată de Meta – compania-mamă a Facebook și Instagram – a recunoscut că există o prejudecată în practicile de moderare ale platformelor, cu consecințe semnificativ disproporționate pentru drepturile digitale ale palestinienilor și utilizatorilor vorbitori de arabă.

Raportul a constatat că practicile Meta au încălcat dreptul palestinienilor la libertatea de exprimare, participare politică și nediscriminare.

Musk, acuzat de activiști

„Elon Musk a făcut ravagii pe Twitter de când a preluat platforma. Acum este eviscerată”, a declarat Marwa Fatafta, expert palestinian în drepturile digitale și analist politic la al-Shabaka, un think tank, conform sursei citate.

„Cu mai puțin personal și atenție la moderația conținutului și siguranța utilizatorilor, oamenii sunt mai susceptibili la atacuri online, cenzură și tentative de hacking. Și, ca de obicei, palestinienii sunt canarii din mina de cărbune”, a declarat ea pentru Al Jazeera.

De când Musk a preluat Twitter, el a fost acuzat în repetate rânduri că a suspendat conturile jurnaliștilor și ale altora din motive arbitrare sau pe baza vendetelor personale – relatează agenția arabă.

„Pentru noi, palestinienii, venim deja dintr-un punct dezavantajat: Am fost cenzurați sistematic și supuși unor suspendări arbitrare și netransparente ale conturilor și unor eliminări de conținut”, a declarat Fatafta pentru Al Jazeera.

„Am solicitat companiilor să dedice mai multe resurse comunităților deosebit de vulnerabile, marginalizate și asuprite, unde riscul de cenzură este mai mare, cum ar fi ceea ce s-a întâmplat cu Noura”, a spus ea, referindu-se la Erakat, avocatul palestinian pentru drepturile omului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:06 - Cine a încasat cea mai mare pensie specială, de peste 25.000 de lei, în septembrie
10:00 - Craiova: Recepționera unui hotel a fost bătută de un bărbat cu probleme psihice, recent externat din spital
09:58 - După cât timp te poți urca la volan după ce ai consumat alcool? Recomandările unui medic legist
09:55 - Primar asasinat în Mexic la câteva zile după preluarea mandatului. E al doilea oficial local ucis într-o săptămână
09:51 - O studentă a ajuns la spital cu zeci de înţepături de ploşniţe după ce s-a cazat în cămin, în Regie. Administratoarea, răspuns de neimaginat: „E treaba lor că-s nespălate şi vin de la ţară cu ploşniţele în raniţe”. Reacția Universității din București
09:32 - Eugen Tomac: Șoșoacă reprezintă tot ce este mai urât și toxic în politica românească. Cu toate acestea, decizia CCR este absurdă
09:32 - Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, susțin surse de la Kremlin
09:27 - Care este motivul pentru care din ce în ce mai mulți elevi apelează la meditații? Care este numărul profesorilor care practică această activitate
09:23 - O misiune de 5 miliarde de dolari, un pariu excepțional al NASA, către o lume de gheață pe care ar putea exista viață
09:13 - Valeriu Gheorghiță și Monica Bârlădeanu s-au căsătorit și au făcut petrecerea de nuntă la Palatul Snagov. Absența pe care au remarcat-o imediat majoritatea invitaților