Care sunt mărțișoarele ce îți aduc norocul în luna care vine

Care sunt mărțișoarele ce îți aduc norocul în luna care vine
Sursa foto: Pixabay

Mărțișoarele tradiționale nu și-au pierdut semnificația și valoarea pentru cei mai mulți dintre români. Există trei simboluri „aparte”, care odată purtate, se spune că îți vor aduce noroc tot anul.

Fiecare mărțișor are semnificațiile și istoria lui. Ghiocelul semnifică primăvară și gingășie, rândunica este considerată bucuria vieții, inima duce cu gândul la dragoste, iar coșarul vestește soarta norocoasă. Se mai poartă steluțe, toporași, buburuze, bufnițe, până și fundițe sau pisicuțe. Dar numai câteva sunt mărțișoare cu noroc și se spune că te vor proteja tot anul. Iată care este istoria lor veche și ce semnificații spirituale au căpătat de-a lungul timpului.

Brățara alb-roșie și bănuțul de argint

Pe vremea când romanii sărbătoreau ziua de 1 martie drept prima zi a Anului Nou, ei aveau obiceiul să le dăruiască fetelor tinere și celor mici bănuți din argint și podoabe să le poarte noroc. Cu timpul, bulgarii, românii sau macedonenii au preluat acest obicei și au legat bănuțul de un fir împletit cu roșu și alb.

Prin secolele XVII – XVIII femeile și copiii, de la sate și de la orașe, purtau la gât și la mână șnur de mărțișor de care atârna un bănuț norocos. Nu se purta decât monedă din argint, pentru că, așa cum spuneau superstițiile de pe atunci, argintul avea puterile lui magice să alunge necazurile, să îi țină sănătoși, frumoși și curați la chip.

Potcoava, simbolul cel mai vechi al norocului

Dacă am moștenit bănuțul de la romani, simbolul potcoavei se pare că vine de la britanici.

O frumoasă legendă de la începutul epocii medievale din Anglia vorbește despre Sfântul Dunstan care a reușit să îl potcovească pe necuratul.

Pe când era un simplu călugăr și se ocupa de fierărie, Sfântul Dunstan a fost vizitat de diavol care i-a cerut să-i potcovească armăsarul. Numai că tânărul călugăr și-a dat seama că este o ispită, l-a prins iute pe drac de un picior și l-a potcovit cu o potcoavă înroșită în foc. Urlând de durere, necuratul a promis că îi îndeplinește orice dorință, numai să scoată potcoava încinsă. Sfântul Dunstan i-ar fi cerut să promită că nu se va atinge niciodată de o casă care are o potcoavă la ușă, iar diavolul a făcut jurământul pe dată.

De atunci se crede că cine are o potcoavă la intrarea în curte sau în casă este protejat de rele și are parte numai de noroc.

De asemenea, se mai spune că cine găsește o potcoavă tocită pe drum va avea o mare bucurie în viață.

Acest puternic simbol al norocului s-a transformat cu timpul în mărțișor, în spațiul dunărean, iar potcoava cu șnurul alb-roșu este purtată de câteva secole pentru prosperitate și bucurie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`