Nurofenul ar putea fi interzis din cauza unei substanțe periculoase pe care o conține. Reprezentant al Colegiului Farmaciștilor „Reacțiile sunt grave, chiar fatale, dar sunt foarte puține la număr” (VIDEO)

Nurofenul ar putea fi interzis din cauza unei substanțe periculoase pe care o conține. Reprezentant al Colegiului Farmaciștilor Reacțiile sunt grave, chiar fatale, dar sunt foarte puține la număr (VIDEO)
Sursa Foto: Freepik @aleksandarlittlewolf

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) lucrează la o anchetă care vizează efectele adverse grave produse de mai multe medicamente, printre care Sudafed și Nurofen. Dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, deci și în România.

Mai multe medicamente, printre care Sudafed și Nurofen ar putea fi eliberate cu prescripție medicală

Alerta a fost dată de autoritățile din Marea Britanie vor să le scoată de pe piață sau să le elibereze doar pe bază de prescripție medicală, după ce s-au descoperit efect secundare rare, dar mortale.

Florina Bonifate, vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor, a declarat pentru B1 TV că sunt câteva cazuri, nu au fost specificate exact câte, puține, dar care au ridicat probleme în privința unor evenimente schemice cerebrale care implică un raport scăzut de sânge la nivelul creierului cu efecte grave, chiar fatale:

„Agenția Europeană a Medicamentului a început o reevaluare a medicamentelor în baza sesizării Agenției Europene Franceze a Medicamentului. Este un proces firesc care se desfășoară de fiecare dată când apar informații noi cu privire la siguranța unui medicament. În acest caz este indicată pseudoefedrina. S-a raportat faptul că sunt câteva cazuri, nu au fost specificate exact câte, puține, dar care au ridicat probleme în privința unor evenimente schemice cerebrale care implică un raport scăzut de sânge la nivelul creierului cu efecte grave, chiar fatale în unele cazuri. Și Agenția din România desfășoară această anchetă pentru că este la nivel european, se vor strânge datele și se va trage o concluzie la final”.

Aceasta a mai spus că aceste reacții adverse grave sunt la mai puțin de un caz la 10.000 de persoane

„Reacțiile sunt grave dar sunt foarte puține la număr. Toate reacțiile adverse care au fost sesizate de-a lungul testelor sunt incluse în prospecte, multe dintre ele sunt cu o concentrație mică de pseudoefedrina, de aceea se eliberează fără prescripție medicală. Aceste reacții adverse grave sunt la mai puțin de un caz la 10.000 de persoane. De aceea au fost incluse în lista medicamentelor eliberate fără prescripție medicală”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`