Col. (r) Ion Petrescu a vorbit despre poziția României în cazul în care Republica Moldova, cu care avem „o legătură de sânge”, s-ar confrunta cu o surpriză strategică din partea Rusiei, explicând că Bucureștiul n-ar putea să întreprindă acțiuni militare unilaterale, având în vedere apartenența la NATO și procedurile specifice pentru eventuale operații care depășesc granițele aliate.
„România nu se va implica într-un demers unilateral de sprijinire militară a Republicii Moldova”, a spus analistul militar român, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, acolo unde a explicat, totuși, că „această surpriză strategică deocamdată nu poate să apară”.
„România este țară membră a NATO. Ca atare, orice acțiune în afara granițelor NATO – și granița NATO trece pe Prut – se discută în Consiliul Nord-Atlantic, la nivelul cuvenit. Ca atare, România, deși are o legătură de sânge cu Republica Moldova, discută situația cu partenerul strategic Statele Unite ale Americii și nu își propune să facă altceva decât să informeze Consiliul Nord-Atlantic și, în cazul unei surprize strategice, să respecte decizia Consiliului Nord-Atlantic, dar și ceea ce împreună cu Statele Unite ale Americii poate să facă pentru întărirea securității Republicii Moldova”, a declarat Ion Petrescu.
„România nu se va implica într-un demers unilateral de sprijinire militară a Republicii Moldova, însă Statele Unite ale Americii, care, prin gestul lor, și-au anunțat public sprijinul pentru președintele Maia Sandu, pentru guvernul reformist de la Chișinău, pentru Republica Moldova ca entitate care merge spre Uniunea Europeană, poate să decidă, din timp, trimiterea unor militari pentru exerciții de antrenament la Chișinău. Prezența militarilor americani la Chișinău ar constitui o formă disuasivă menită să descurajeze intenții militariste răsăritene în statalitatea europeană dintre Prut și Nistru”, a mai spus analistul militar.