Locuințele din clădirile cu risc seismic major nu vor mai putea fi închiriate sau date în comodat, potrivit unui proiect de lege

Locuințele din clădirile cu risc seismic major nu vor mai putea fi închiriate sau date în comodat, potrivit unui proiect de lege
Sursa foto: Pixabay

Guvernul pregătește să interzică închirierea sau cedarea în comodat a spațiilor de locuit din clădirile cu risc seismic 1. Un proiect pus în dezbatere de Ministerul Dezvoltării și citit în primă lectură de Guvern interzice închirierea sau cedarea în comodat a spațiilor de locuit din clădirile cu risc seismic 1, scrie g4media.ro.

Activitatea în clădirile cu risc seismic ridicat ar urma să fie sistată

Mai mult, dacă va fi adoptat, proiectul interzice desfășurarea oricăror activități permanente sau temporare în aceste clădiri.

Numeroase clădiri din centrul Bucureștiului sunt încadrate în această clasă de risc seismic, iar dacă proiectul de lege va fi adoptat de Parlament activitatea localurilor care funcționează în aceste spații va fi sistată. Mai mult, proiectul ar avea impact și asupra pieței turistice, dat fiind că o parte din aceste apartamente sunt închiriate turiștilor prin platforme precum Aibnb și Booking.

Prevederea din proiectul care modifică Legea 212 din 2022:

  1. La articolul 5, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (2) și (3), cu următorul cuprins:

„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.

(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.”

Școlile aflate în risc seismic ridicat

Ministerul Educației a publicat marți lista celor 21 de școli încadrate în categoria de risc seismic I, după ședința Comitetului interministerial care a avut loc la Palatul Victoria.

Ligia Deca a spus luni că elevii urmează să fie relocați acolo unde sunt clădiri cu risc seismic ridicat.

„Clădirile cu destinație școlară, cele în care își desfășoară școlile activitatea, sunt în proprietatea sau în administrarea administrațiilor publice locale. Ceea ce Ministerul Educației deține este informația pe care directorii o introduc în sistemul informatic integrat și anume, dacă acea clădire a fost expertizată din punct de vedere seismic, dacă ea se încadrează în risc seismic 1, 2, 3, 4 și așa mai departe. Ultima astfel de la ultima astfel de raportare a fost făcută în septembrie anul trecut, în contextul Grupului Interinstituțional coordonat de către domnul vicepremier Kelemen Hunor.

De acolo vine acea cifră de 118 clădiri cu destinație școlară în situația de risc seismic unu. De atunci, din septembrie, au existat evoluții, pe care noi le clarificăm cu directorii de școli, cu inspectorii, cu autoritățile publice locale, care au avut termen până astăzi (n.red. luni) să completeze în SIIIR care este situația actualizată, pentru că unele clădiri au intrat în reabilitare, altele nu mai au destinație școlară, au fost mutați copiii în alte clădiri”, a declarat Ligia Deca.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`