Lege care împiedică ONG-urile să conteste abuzurile în justiție, susținută de PNL și PSD. Cătălin Drulă (USR): Mafia trebuie pusă la adăpost, să nu cumva să fie deranjată de cetățeni. E un plan ca să aibă liniște la furat

Lege care împiedică ONG-urile să conteste abuzurile în justiție, susținută de PNL și PSD. Cătălin Drulă (USR): Mafia trebuie pusă la adăpost, să nu cumva să fie deranjată de cetățeni. E un plan ca să aibă liniște la furat
Cătălin Drulă, președintele Uniunii Salvați România. Foto: USR / Facebook

UPDATE: Legea anti-ONG-uri a fost retrimisă la Comisia juridică pentru o săptămână. „S-au speriat: Legea anti-ONG a fost retrasă de la votul de azi din Senat și retrimisă la comisia juridică pentru o săptămână. USR ceruse luni retragerea legii și PNL a votat împotrivă. Termenul de adoptare tacită este 14 martie. Pericolul nu a trecut, o să fim cu ochii pe ei”, a transmis Cătălin Drulă, președintele USR.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

USR acuză PNL și PSD că atacă din nou societatea civilă: miercuri e supus votului în Senat proiectul de lege care practic face jocurile speculatorilor imobiliari, mafiei lemnului, poluatorilor și nu numai, împiedicând ONG-urile să conteste în instanță abuzurile pe care le observă. „Mafia trebuie pusă la adăpost și nu cumva să fie deranjată de cetățeni. (…) E clar că e un plan bine pus la punct ca să aibă liniște la furat”, a susținut Cătălin Drulă, președintele USR.

Ce prevede controversata lege dorită de PNL și PSD

Inițiativa aparține lui Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, și lui Cristian Niculescu-Țâgârlaș, senator PNL, dar e susținut și de PSD. Aceasta va permite statului să desființeze un ONG dacă nu respectă o prevedere care la acest moment e și imposibil de respectat.

Mai precis, inițiatva prevede că ONG-urile sunt obligate să publice numele tuturor persoanelor care au redirecționat 3,5% din impozit, precum și sumele exacte ale fiecăruia. Avocatnet.ro arată, însă, că respectarea acestei prevederi este imposibilă: „Spre deosebire de situația sponsorizărilor, unde se încheie contracte și părțile știu clar ce și cât se dă, în cazul redirecționării, beneficiarii acelor sume din impozitul pe venit nu știu, în momentul în care primesc sumele alocate, care sunt contribuabilii care au putut redirecționa acea cotă, de fapt și cu atât mai puțin nu știu care sunt sumele exacte”.

Mai mult, proiectul de lege limitează dreptul organizațiilor neguvernamentale de a contesta în instanță proiecte de interes public sau imobiliare. Pentru a putea face acest lucru, ONG-urile vor trebui să depună o garanție de 1% din valoarea investiției, „dar nu mai mult de 50.000 de lei”. Numai că niciun ONG din România nu are acești bani.

PNL dă vina pe ONG-uri pentru lipsa de autostrăzi

În expunerea de motive, cei doi parlamentari PNL au scris că au propus acest act normativ pentru „responsabilizarea organizaţiilor nonguvemamentale pentru acţiunile introduse în justiţie şi limitarea, pentru viitor, a numărului acţiunilor introduse cu rea-credinţă”.

De asemenea, ei au vina pe ONG-uri pentru lipsa infrastructurii în România: „Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum și unul din motivele pentru care hidrocentrale finalizate în proporție de 90% nu au mai putut fi date în folosință. Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esențiale unei societăți moderne și dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum și celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”.

USR, despre proiectul PNL: Un plan pentru liniște la furat

Cătălin Drulă, președintele USR, a susținut că proiectul de lege ajunge din nou, miercuri, la vot în Senat. El a catalogat inițiativa legislativă ca fiind un atac la societatea civilă.

„Vor să introducă în lege niște condiții ticăloase, prin care să se asigure că nicio asociație nu va mai putea ține piept rechinilor imobiliari, mafiei lemnului, poluatorilor sau autorităților care fac ticăloșii.

Sub coaliția lui Ciucă și Ciolacu, nu oamenii cinstiți trebuie apărați, ci mafia. Mafia trebuie pusă la adăpost și nu cumva să fie deranjată de cetățeni”, a scris Drulă, pe Facebook.

El a amintit apoi că, în noiembrie anul trecut, PNL și PSD au votat o lege similară care viza doar ONG-urile din urbanism. USR a atacat legea la Curtea Constituțională și a blocat-o până acum, când judecătorii au respins sesizarea. Noua variantă propusă de PNL e, însă, chiar mai periculoasă deoarece vizează toate ONG-urile.

„E clar că e un plan bine pus la punct ca să aibă liniște la furat. USR se va opune și de această dată și va apăra drepturile societății civile”, a mai precizat Cătălin Drulă, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`