Un document secret dezvăluie strategia lui Putin de anexare a Belarusului până în 2030

Un document secret dezvăluie strategia lui Putin de anexare a Belarusului până în 2030
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Metzel

Un document de strategie internă scurs de la biroul executiv al lui Vladimir Putin și obținut de Yahoo News prezintă un plan detaliat cu privire la modul în care Rusia intenționează să preia controlul deplin asupra Belarusului vecin în următorul deceniu, sub pretextul unei fuziuni între cele două țări. Documentul subliniază în detalii o anexare prin mijloace politice, economice și militare a unei națiuni europene independente, dar iliberale de către Rusia, care este în stare de război activ în încercarea sa de a cuceri Ucraina printr-o forță covârșitoare.

Planul Rusiei pentru anexarea Belarusului

„Obiectivele Rusiei în ceea ce privește Belarus sunt aceleași cu cele ale Ucrainei”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, pentru Yahoo News. „Numai în Belarus, se bazează mai degrabă pe constrângere decât pe război. Scopul său final este însă încorporarea angro.”

Potrivit documentului, emis în toamna anului 2021, obiectivul final este formarea unui așa-numit stat al Uniunii Rusiei și Belarusului până cel târziu în 2030. S-a luat în considerare tot ceea ce este implicat în fuziunea celor două țări, inclusiv „armonizarea” legilor din Belarus cu cele ale Federației Ruse; o „politică externă și de apărare coordonată” și „cooperare comercială și economică… pe baza priorității” intereselor ruse; și „asigurarea influenței predominante a Federației Ruse în sfera socio-politică, comercial-economică, științifică-educațională și cultural-informativă”.

În practică, aceasta ar elimina tot ceea ce rămâne din suveranitatea Belarusului și ar reduce o țară de dimensiunea Kansasului, cu 9,3 milioane de oameni, la statutul de satelit al Moscovei. I-ar pune pe belaruși la cheremul priorităților Kremlinului, fie în agricultură, industrie, spionaj sau război. Și ar reprezenta o amenințare la adresa securității vecinilor europeni ai Belarusului, dintre care– Letonia, Lituania și Polonia – sunt membre ale NATO și ale Uniunii Europene.

Pentru unii observatori, strategia confirmă ceea ce a fost mult timp evident și, uneori, recunoscut în mod deschis, atât de Moscova, cât și de Minsk. Rainer Saks, fostul șef al Serviciului de Informații Externe al Estoniei, a declarat pentru Yahoo News că „în marea schemă a lucrurilor, acest document nu este diferit de ceea ce ați putea crede că Rusia vrea de la Belarus. Desigur, Rusia va prelua controlul asupra Belarusului, dar întrebarea este dacă o face cu prețul independenței. Pentru mine este surprinzător de ce această țintă – 2030 – este stabilită atât de departe. De ce ar trebui Rusia să aștepte atât de mult?”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`