Cum lua șpaga, în tăcere, profesorul universitar prins de DNA în flagrant: folosea un tabel cu prețuri și indicații dar refuza să vorbească pentru a nu fi înregistrat

Cum lua șpaga, în tăcere, profesorul universitar prins de DNA în flagrant: folosea un tabel cu prețuri și indicații dar refuza să vorbească pentru a nu fi înregistrat
Direcția Națională Anticorupție (DNA)

Procurorii DNA Timișoara îl acuză pe profesorul Cristian Rudolf că, pe 11 și 16 februarie, ar fi cerut bani de la 25 de masteranzi pentru ca aceștia să promoveze pe nedrept examaneul restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene” sau pentru „îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic”.

Surse judiciare citate de știripesurse.ro descriu metoda prin care profesorul comitea pretinsele fapte de mare corupție pentru care a fost ridicat de DNA Timișoara din parcarea unui supermarket din Reșița.

El a fost arestat de procurorii Anticorupție după ce a fost prins în flagrant luând mită de la studenții de la masterat, astfel încât să le faciliteze promovarea examenelor.
După flagrant, agenții au percheziționat locuința acestuia unde au descoperit alte câteva teancuri de bani, informează B1 TV în cadrul Știrilor prezentate de Dan Gabor.

Arăta tarifele șpăgii dar refuza să vorbească pentru a nu fi înregistrat

Conform publicației ciate, profesorul ar fi avut un comportament studiat când venea vorba să indice studenților și viitorilor doctoranzi „tarifele”: folosea „un fel de mercurial„ pe care erau scrise aceste cifre, suma și indicația pentru ce este respectiva sumă.

Lista de prețuri, povestesc sursele judiciare, era prezentată prompt de către profesor celor cu care discuta, fără ca el să pomenească verbal aceste aspecte.

Angajatul universității nu vorbea despre pretențiile financiare, probabil pentru că realiza că ar fi putut fi înregistrat audio sau video ceea ce ar indica pe de-o parte premeditarea faptelor sale, iar pe altă parte o măsură conspirată demnă de „filmele cu spioni„, conform surselor amintite.

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore

Acesta cerea 50.000 de lei pentru cursurile de doctorat și 1200 de euro pentru o notă de 10 la un examen.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 februarie 2023, a suspectului RUDOLF CRISTIAN, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Tarifare

Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:

– 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,

– 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă,

– 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

A pus mâna pe bani

În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 21 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, arată un comunicat DNA citat de știripesurse.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)