Cotaţia petrolului a crescut din nou luni, după ce vineri cotațiile au scăzut cu aproximativ doi dolari. Creșterile sunt puse pe seama optimismului privind cererea din China, a reducerii producţiei de către marii producători şi a planurilor Rusiei de a ţine sub control livrările.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent era în creştere cu 1,08 dolari sau 1,3%, la 84,08 dolari, în timp ce la barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cotaţia a urcat cu 0,96 dolari, sau 1,3%, până la 77,30 dolari.
Separat, Rusia intenționează să reducă producția de petrol cu 500.000 bpd, echivalent cu aproximativ 5% din producția sa, în martie, după ce Occidentul a impus limite de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești.
Între timp, analiştii se aşteaptă ca importurile de petrol ale Chinei să atingă un nivel record în 2023, pentru a satisface cererea crescută de combustibil pentru transport şi pe măsură ce noile rafinării vor intra în funcţiune, scrie businesslive.co.za.
„Continuăm să vedem o redeschidere a Chinei și o revenire în China și cererea globală de avioane care generează riscuri în creștere pentru prețuri”, a declarat Baden Moore, șeful cercetării mărfurilor la National Australia Bank.
China și India au devenit mari cumpărători de țiței rusesc de la embargoul Uniunii Europene.
În același timp, este posibil ca viitoarea penurie de petrol să conducă prețurile la 100 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, au declarat analiștii Goldman Sachs într-o notă din 19 februarie.
În 5 octombrie, Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa este tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult. Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor. Acordul este valabil până la finalul lui 2023.