Avertizări meteorologice: Cod galben și portocaliu de vânt și viscol

Avertizări meteorologice: Cod galben și portocaliu de vânt și viscol
Sursa foto: Pexels @Magda Ehlers

Meteorologii au emis mai multe avertizări de vânt puternic valabile în acest weekend, în mai mult de jumătate din țară. Codul portocaliu este valabil la altitudini mari în Munţii Apuseni, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. La altitudini mai joase vor exista ploi temporare, care vor favoriza topirea stratului de zăpadă.

Cod portocaliu de viscol la munte

Începând de sâmbătă, de la ora 08:00, până duminică, 19 februarie, la ora 20:00, la munte este alertă de cod portocaliu  de intensificări ale vântului și viscol puternic. La altitudini mai mari de 1700 m în Munții Apuseni, Carpații Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100…120 km/h și va fi viscol puternic.

De asemenea, în intervalul menționat în zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud și Suceava, la altitudini de peste 1700 m, temporar va ninge viscolit, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vizibilitatea va fi redusă.
La altitudini sub 1700 m, temporar va ploua, prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă. În nordul, nord-vestul și centrul țării vor fi precipitații moderate cantitativ și pe alocuri se vor acumula peste 25…35 l/mp.

Codul portocaliu este valabil în județele Maramureș, Brașov, Suceava, Alba, Bihor, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Gorj, Sibiu, Brașov, Covasna, Buzău, Vrancea, Prahova, Argeș, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin.

Cod galben de intensificări ale vântului

Până duminică, în intervalul menționat, în nord-vestul, nordul, centrul și local în sudul și în extremitatea de sud-est a țării, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 55…65 km/h și izolat 70 km/h. La munte, la altitudini mai mari de 1700 m, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări susținute cu rafale de peste 70…100 km/h, va fi viscol și vizibilitate scăzută.

Codul galben de vânt este valabil în județele Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Covasna, Harghita, Mureș, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad, Hunedoara, Sibiu, Alba, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Constanța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`