Mircea Geoană (NATO): Rusia a desfășurat împotriva Republicii Moldova întregul său arsenal de război hibrid. Presiunea e imensă. De aceea noi ajutăm Chișinăul și mai mult

Mircea Geoană (NATO): Rusia a desfășurat împotriva Republicii Moldova întregul său arsenal de război hibrid. Presiunea e imensă. De aceea noi ajutăm Chișinăul și mai mult
Foto: Mircea Geoană / Facebook

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a declarat că „Republica Moldova nu este în pericol militar”, dar Rusia a desfășurat împotriva ei „întreg arsenalul de război hibrid”, așa că acum Chișinăul se confruntă cu „presiuni imense”. Geoană a precizat că, în acest context, parteneriatul dintre NATO și Chișinău s-a intensificat chiar dacă, potrivit Constituției, Republica Moldova este o țară neutră.

Oficialul NATO a mai afirmat că alianța e decisă să susțină Ucraina „atâta timp cât va fi necesar şi pentru a ne asigura că Ucraina câştigă acest război”.

Geoană, despre sprijinul pe care NATO îl oferă Republicii Moldova

Mircea Geoană a declarat, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că NATO ajută Republica Moldova de 30 de ani, în mai multe privințe, iar parteneriatul s-a intensificat în ultima perioadă. În același timp, alianța respectă faptul că această țară, potrivit Constituției, este neutră.

Oficialul NATO i-a dat apoi dreptate președintei Maia Sandu: „A fi neutru nu înseamnă a fi slab în materie de apărare”

Întrebat cum poate ajuta NATO Republica Moldova să-şi garanteze independenţa şi suveranitatea, acesta a mai răspuns: „Faptul că UE a oferit Ucrainei, dar şi Republicii Moldova, perspectiva de a deveni membre ale blocului comunitar, a ajutat într-un fel Republica Moldova să reziste uriaşelor presiuni ale Rusiei. Fiindcă împotriva Republicii Moldova Rusia şi-a desfăşurat întreg arsenalul de război hibrid. Nu este un război deschis ca în Ucraina, dar cu toate acestea presiunile împotriva Republicii Moldova sunt uriaşe, la fel şi în Georgia şi Bosnia-Herţegovina. De aceea îi ajutăm chiar mai mult pe aceşti parteneri care se confruntă cu presiuni imense din partea Rusiei”.

Geoană: NATO va ajuta Ucraina până când aceasta va câștiga războiul

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre sprijinul pe care alianța îl va acorda Ucrainei și pe viitor, în contextul în care președintele Volodimir Zelenski tocmai a exclus posibilitatea ca ţara sa să renunţe la teritorii pentru a ajunge la o înţelegere de pace cu Rusia.

„Suntem determinaţi să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi necesar şi pentru a ne asigura că Ucraina câştigă acest război. Aşa încât domnul Putin poate opri acest război în orice secundă. Dacă decide să pună capăt războiului, atunci nu va mai fi război. Vor fi negocieri de pace. Şi cred că ucrainenii sunt cei care trebuie să definească ce reprezintă victoria şi care vor fi precondiţiile pentru o soluţie politică. Noi ajutăm Ucraina şi ajutând Ucraina ne ajutăm pe noi înşine. Ne aflăm aici pentru a sta alături de ucraineni pe termen lung”, a mai declarat Mircea Geoană, pentru Deutsche Welle.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră