România, periculos de dependentă de importurile de alimente. Coșea: Ne situăm la limita unei țări subdezvoltate. Producătorii locali ar trebui ajutați, dar nu există voință politică. România e o piață de desfacere și așa va rămâne (VIDEO)

România, periculos de dependentă de importurile de alimente. Coșea: Ne situăm la limita unei țări subdezvoltate. Producătorii locali ar trebui ajutați, dar nu există voință politică. România e o piață de desfacere și așa va rămâne (VIDEO)
Foto: captură B1 TV

Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat joi, pentru B1 TV, că e periculos faptul că am ajuns să depindem atât de mult de importurile de alimente. Acesta a insistat că e esențial ca politicienii să ia măsuri și să-i ajute pe fermierii și producătorii locali. DIn păcate, susține Coșea, politicienii nu vor să facă acest lucru și parcă producția locală intenționat e ținută la pământ ca alte economii să prospere, iar România să rămână doar o piață de desfacere. Economistul a mai precizat că dependența de importuri explică în parte și prețurile mari și s-a referit în mod special la zahăr, precizând că ce se întâmplă acum e o situație unică în istorie.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

România a devenit periculos de depedentă de importurile de alimente

„Nu e îngrijorător, e periculos. E periculos. România a ajuns într-o zonă în care ne situăm la limita unei țări subdezvoltate, adică nu putem să ne asigurăm hrana din propriile resurse, deși potențialul de producție agricolă al României e enorm.

Problema se reduce la ce discutăm de atâta timp, iar eu am semnalat acum 15 ani această problemă, anume incapacitatea producției procesatoare în România de a aduce pe piață produse prelucrate din materiile prime”, a declarat Mircea Coșea.

Acesta a explicat apoi de ce am ajuns să depindem de importuri: „E o cauză simplă, e o greșeală pe care clasa politică a făcut-o ca să nu spun că e din rea voință, anume aceea de aimporta cât mai mult și de a duce în România un surplus de producței din cotele UE sau din Turcia. E un moment pe care ar trebui să-l judecăm cu mare atenție, anume negocierea pe care Guvenrul României a făcut-o la data aderării, la capitolul agricultură. care a fost extarordinar de umilitoare. Trebuie să discutăm modul cum un comisar român pe agricultură a acționat împotriva României cât a lucrat la Bruxelles, trebuie să discutăm despre faptul că într-o piață integrată cum e Europa pe agricultură, România e un concurent foarte important pentru marii producători de producței agricolă – Franța, Italia, Țările de Jos, Danemarca chiar Ungaria”.

Politicienii români intenționat nu ajută producția agricolă locală

Coșea a mai spus că au existat ceva încercări din partea politicienilor români de a negocia la Bruxelles niște avantaje pentru fermierii români, dar au fost niște negocieri firave, fără rezultat.

„Părerea mea poate e extremistă, dar eu nu cred că e voință să facem așa ceva. Nu se vrea, că România e o piață de desfacere și așa va rămâne, iar producția agricolă românească trebuie să fie cât mai mult stopată.

Dacă se dorește, e marele moment istoric, ca înainte de istorica rocadă pe care partidele vor s-o facă să intre în acțiune un program pe consens politic de ridicare a prodcuției de alimente prin stimularea producătorilor români, a fermierilor, prin crearea unei baze logistice de depozitare, de sortare etc., pentru a putea exporta și a reduce importul”, a mai declarat economistul.

De ce prețurile sunt atât de mari. Cazul particular al zahărului

Mircea Coșea a mai susținut că dependența noastră de importuri explică în parte și prețurile mari la alimente.

„Această creștere importantă a deficitului balanței comerciale arată că România poate să intre la un momenmt dat într-o situație de siguranță alimentară se poate întâmpla orice și ce o să facem dacă nu producem nimic? Asta explică și prețurile foarte mari: un ou a crescut de la 40 de bani acum un an și ceva la 1,5 lei, zahărul costă cu 64% mai mult decât anul trecut.

La zahăr e o situație cum nu s-a mai pomenit în istorie, o țară care exporta zahăr pe un sistem bine pus la punct de 100 de ani (…) și-a distrus această industrie și acum importăm peste 90% zahăr pe care doar îl ambalăm și-i punem o etichetă frumoasă să creadă lumea că e zahăr românesc, dar nu e zahăr românesc. Și prețurile sunt atât de mari încât a ajuns prohibitiv”, a mai declarat profesorul Mircea Coșea pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)