INFP a anunțat, pe Facebook, că până acum au fost localizare 315 replici ale cutremurului de marți. În cursul nopții de miercuri spre joi s-au produs cinci replici, cea mai mare fiind înregistrată la ora 03.07, la o adâncime de 10,8 kilometri și având magnitudinea de 4,2 grade.
Alte cinci replici – cu magnitudinea între 2,1 și 2,7 – s-au produs joi, în intervalul orar 07.55 – 14.38.
Zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 s-a produs 1943, la adâncimea de 9,9 kilometri, spune INFP.
Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost:
în 1912 – 4,5 grade, adâncime 10 km
în 1916 – 3,9 grade, adâncime 10 km
în 1962 – 4 grade, adâncime 16 km
în 1963 – 4,5 grade, adâncime 10 km.
Seismologii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au transmis, miercuri, că aparatura nu poate prezice un cutremur şi nicăieri în lume nu există o metodă de a face predicţie.
Mai mult decât atât, aceștia au subliniat că activitatea seismică în zona Oltenia a fost o surpriză şi este de aşteptat să scadă din ce în ce mai mult, notează observatornews.ro.
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INCDFP, a explicat că zona Oltenia este una cunoscută de seismologi, care are o activitate în general slabă şi moderată.
„Într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri (marţi şi luni – n. r.) este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrări. Din acest punct de vedere, a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că pentru această zonă calculele noastre indicau o magnitudine maximă în jur de 5,5. Deci, practic, s-a depăşit această magnitudine şi în acelaşi timp a fost şi un şoc dublu.