Flota de Nord a Rusiei, desfășurată cu arme nucleare în premieră după Războiul Rece. Raport al serviciilor norvegiene de informații despre mișcările și rolul major al flotei

Flota de Nord a Rusiei, desfășurată cu arme nucleare în premieră după Războiul Rece. Raport al serviciilor norvegiene de informații despre mișcările și rolul major al flotei
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Flota rusă de Nord este în mișcare, fiind desfășurată cu armament nuclear tactic în dotare pentru prima oară după Războiul Rece, arată un raport realizat de serviciile norvegiene de informații, potrivit The Jerusalem Post.

Raport al serviciilor norvegiene de informații despre puterea Rusiei și Flota sa de Nord

În raportul lor, serviciile norvegiene susțin că Rusiei i-a scăzut puterea militară convențională, dar pune mai mult accent pe arsenalul său nuclear.

„O parte centrală din capacitățile nucleare este localizată pe submarinele și vasele de suprafață ale Flotei de Nord”, se arată în raport, acolo unde este notat, totodată, că armele nucleare tactice reprezintă o amenințare foarte semnificativă pentru statele NATO.

Vestea vine în contextul în care Rusia și-a majorat bugetul apărării cu 34% în 2023.

Printre altele, raportul serviciilor norvegiene menționează că puterea militară convențională a Rusiei a scăzut, în mare parte ca urmare a invaziei în Ucraina. Conflictul a pus Rusia în situația de a folosi cantități mari din stocul său de rachete, artilerie, vehicule de luptă, resursă umană și multe altele.

Acest punct de vedere a fost coroborat cu rapoartele lansate de serviciile ucrainene și americane de luni de zile.

Pentru cea mai mare parte din arsenalul militar al Rusiei, acest lucru înseamnă că țara trebuie să pătrundă adânc în depozitul de rezervă și să scoată la lumină echipamente și armamente mai vechi, care ar putea mult mai puțin eficiente în zilele noastre.

Totuși, mai spune raportul serviciilor norvegiene, nu este cazul și pentru capacitățile nucleare ale Rusiei, care au rămas neschimbate. În plus, forțele aeriene și navale de sprijin sunt și ele mai mult sau mai puțin intacte.

Întrucât arsenalul nuclear rusesc devine mai important, așa se întâmplă și cu Flota de Nord a țării.

Cu baza preponderent în Peninsula Kola, Flota de Nord are rolul de a menține toate forțele nucleare strategice navale într-o stare constantă de pregătire, după cum arată site-ul armatei ruse. Se crede că ar fi oricum vorba despre cea mai mare flotă marină a Rusiei.

Conform raportului norvegian, Flota de Nord a Rusiei urmează să efectueze exerciții de rutină, patrule de submarine în Marea Barents și operațiuni submarine în Oceanul Atlantic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`