Continuă disputa obiectelor aeriene. China susține că baloanele SUA au zburat deasupra regiunilor Tibet și Xinjiang

Continuă disputa obiectelor aeriene. China susține că baloanele SUA au zburat deasupra regiunilor Tibet și Xinjiang
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Lan Hongguang

Tensiunile diplomatice dintre Statele Unite și China s-au întețit, după ce Beijingul a susținut, fără probe, că baloane americane de mare altitudine ar fi zburat deasupra regiunilor Xinjiang și Tibet, amenințând cu măsuri nespecificate împotriva entităților americane pe motiv că ar fi fost subminată suveranitatea chineză, relatează The Guardian.

Washingtonul și Beijingul sunt blocate într-o dispută în contextul în care armata SUA a doborât mai multe obiecte zburătoare în luna februarie, iar despre unul susține că ar fi fost un balon chinezesc de spionaj. Partea chineză susține că a fost vorba despre un vehicul de cercetare civilă care deviase accidental de la traseu și că americanii au reacționat exagerat.

China susține că baloanele SUA au zburat deasupra Tibet și Xinjiang

În această săptămână, China a susținut că baloanele americane au intrat în spațiul său aerian fără autorizație de peste 10 ori începând din mai 2022. Casa Albă a contestat poziția Beijingului, care nu a venit cu probe și nici nu a oferit detalii, dar care miercuri a spus că baloanele americane ar fi fost observate deasupra regiunilor puternic securizate Tibet și Xinjiang, acolo unde Beijingul este acuzat de încălcări extinse ale drepturilor omului împotriva populației non-Han.

„Fără aprobarea autorităților chineze relevante, au zburat ilegal de cel puțin 10 ori deasupra spațiului aerian teritorial al Chinei, inclusiv deasupra Xinjiang, Tibet și a altor provincii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, într-un briefing de presă de miercuri.

Adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, a reiterat că acuzațiile lansate de China sunt false.

„Nu este deloc adevărat. Nu există baloane guvernamentale americane deasupra Chinei”, a declarat ea, în cadrul unui eveniment desfășurat la Washington.

Reprezentantul diplomației chineze a vorbit și despre guvernul Japoniei, pe care l-a acuzat că lansează „acuzații nefondate”.

Ministerul nipon al apărării anunța recent că situația l-a făcut să reanalizeze natura obiectelor aeriene care au fost identificate începând din noiembrie 2019. Ulterior, spunea că, conform noilor analize, a fost vorba despre baloanele chineze de spionaj, context în care a solicitat Beijingului „să confirme faptele”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`