Efectele cutremurului din Gorj, raportate în cinci județe ale țării: Persoane cu atac de panică sau rănite de elemente de construcţie desprinse, la spital / Zeci de clădiri şi autoturisme, avariate

Efectele cutremurului din Gorj, raportate în cinci județe ale țării: Persoane cu atac de panică sau rănite de elemente de construcţie desprinse, la spital / Zeci de clădiri şi autoturisme, avariate
Sursa Foto: Facebook

Efectele cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter înregistrat marți, în România, au fost raportate în 22 de localităţi din cinci judeţe ale țării, notează news.ro.

Potrivit IGSU, în urma seismului mai multe persoane au fost rănite de elemente de construcţie desprinse și au ajuns la spital, unii localnici s-au confruntat cu atacuri de panică, iar zeci de clădiri şi autoturisme au fost avariate.

Bilanțul cutremurului de ieri, făcut de IGSU

„În data de 14.02.2023, la ora 15:16:53 (ora României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5.7, la adâncimea de 6,3 km, urmat de 27 replici ale acestuia, cu magnitudine cuprinsă între 2 şi 4.1 grade pe scara Richter”, a transmis IGSU.

În vederea gestionării efectelor, au fost întreprinse măsuri de primă urgenţă, atât la nivel central, cât şi local.

„Astfel, la nivel central a fost activată grupa operativă la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul local, s-a dispus verificarea situaţiei operative din teren cu forţe şi mijloace din cadrul ISU în toate judeţele în care a fost resimţit cutremurul, Convocarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducerea a Intervenţiei la nivelul judeţului Gorj, respectiv, convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi adoptarea HCJSU nr. 2 din data de 14.02.2023”, a precizat sursa citată.

Conform ultimului bilanţ, IGSU anunţă că au fost înregistrate efecte în 22 localităţi din cinci judeţe (GJ, DJ, HD, MH şi VL), fiind înregistrate apeluri prin SNUAU 112.

„Cea mai mare parte a problemelor medicale semnalate, au vizat atacuri de panică în rândul a 9 persoane, 4 persoane din jud. Gorj au prezentat traumatisme provocate de diverse elemente de construcţie, fiind transportate la spital, iar o persoană a rămas blocată în lift, într-un bloc din mun. Târgu Jiu şi a fost extrasă de echipajele de intervenţie”, a anunţat IGSU.

Mai mult decât atât, ca urmare a căderilor de obiecte de pe clădiri, au fost avariate șase autoturisme în municipiul Târgu Jiu, iar pe Defileul Jiului au căzut stânci care au fost îndepărtate de reprezentanţii Drumurilor Naţionale.

„În judeţul Gorj, în mun. Târgu Jiu – au fost semnalate avarii reprezentate de fisuri în pereţi, desprinderi ale unor elemente de construcţie la 48 imobile, din care 20 case de locuit, 15 blocuri, 2 biserici, 1 spaţiu comercial, 3 obiective economice, 7 sedii instituţii prezintă fisuri, crăpături, tencuială căzută şi elemente de construcţie căzute sau în pericol să cadă. De asemenea, au mai fost semnalate avarii uşoare la mai multe coşuri de fum de la unele blocuri de locuit din zona Debarcader a Municipiului Tg-Jiu”, a mai precizat sursa citată.

Efectele cutremurului au fost raportate în zeci de localități

Efecte au fost înregistrate în alte 10 localităţi din judeţ, respectiv, Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Tismana, Arcani, Băleşti, Godineşti, Bâlteni, Stejari, Leleşti, Albeni care au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, la acoperisuri, la coşuri de fum, etc.

„Totodată, o altă zonă afectată de undele seismice a fost şi judeţul Hunedoara unde au fost identificate de asemenea, efecte în 7 localităţi, ce au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, scări de bloc, balcoane etc. Până la acest moment nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol viaţa cetăţenilor, în zonele unde seismul a fost resimţit”, au mai transmis autorităţile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`