Eugen Tomac, despre procesul deschis la CJUE: Rămâne singura șansă de a adera la Schengen dacă nu se va întruni unanimitatea în JAI. Consiliul avea obligația de a lua o decizie favorabilă (VIDEO)

Eugen Tomac, despre procesul deschis la CJUE: Rămâne singura șansă de a adera la Schengen dacă nu se va întruni unanimitatea în JAI. Consiliul avea obligația de a lua o decizie favorabilă (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a explicat că procesul pe care l-a deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva deciziei de respingere a intrării noastre la spațiul Schengen rămâne singura șansă de a adera în următoarea perioadă dacă Austria și Olanda se vor pune în continuare și nu se va întruni unanimitatea în Consiliul Justiție și Afaceri Interne.

Eugen Tomac, despre aderarea la Schengen: Consiliul UE avea obligația de a lua o decizie favorabilă

Eurodeputatul român spune despre Consiliul UE, în format Justiție și Afaceri Interne (JAI), că avea „obligația de a lua o decizie favorabilă” în privința aderării noastre la spațiul de liber schimb.

„Consiliul avea, în baza tratatului Uniunii Europene, în baza tratatului de funcționare a Uniunii Europene, în baza acquis-ului Schengen, obligația de a lua o decizie favorabilă”, a declarat Eugen Tomac, sâmbătă, într-o conferință de presă.

El a explicat că, potrivit legislației, „instituțiile europene au obligația să coopereze plecând de la principiul cooperării loiale între statele membre”.

„Observăm că Austria și Olanda au încălcat principiul cooperării loiale, împiedicând îndeplinirea misiunilor ce decurg din tratate (…). Croația a primit acceptul de a adera la spațiul Schengen cu această mențiune – întrucât îndeplinește criteriile în baza evaluărilor, este invitată în spațiul Schengen. Deși România și Bulgaria îndeplinesc criteriile, Consiliul a luat o decizie arbitrară, utilizând acest abuz de drept”, a continuat oficialul.

Eugen Tomac spune că procesul deschis la CJUE rămâne „singura cale prin care putem adera în următoarea perioadă la spațiul Schengen” dacă nu se va întruni unanimitatea în JAI.

„Este un demers istoric. Este o premieră juridică și cred că este necesară pentru societatea noastră și pentru Uniunea Europeană (…). La ora actuală două state, prin șefii guvernelor pe care le conduc, cancelarul Nehammer și premierul Rutte, au spus limpede că se vor opune”, a mai spus eurodeputatul Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`