Cea mai scumpă achiziție din istoria armatei: România este apărată de sisteme PATRIOT operaționale. Câte miliarde ne-au costat

Cea mai scumpă achiziție din istoria armatei: România este apărată de sisteme PATRIOT operaționale. Câte miliarde ne-au costat
Sisteme PATRIOT din dotarea MAPN foto: Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US

Livrările de rachete antiaeriene PATRIOT continuă, iar Armata Română va avea operaționale patru astfel de sisteme însă în câteva săptămâni.

Din luna aprilie, armata română va avea operaționale patru dintre cele șapte sisteme antiaeriene PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) de ultimă generație în configurația 3+ achiziționate din SUA.

Patru dintre sisteme vor fi utilizate de Forțele Aeriene iar trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Au costat aproximativ 4 miliarde dolari, achiziția  fiind cea mai scumpă din istoria României.

La pachet s-au achiziționat și peste 200 de interceptori, adică 60 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune PATRIOT 3+ sunt ar putea neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la altitudini de până la 24.000 de metri, pot lansa rachete interceptoare în doar nouă secunde de la semnalarea ţintei care este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Anunțul a fost confirmat chiar de Ambasada SUA

„Știați că România a primit al doilea sistem Patriot, din totalul de patru care au fost contractate pentru prima etapă a programului de dotare?
Livrarea celor de-al treilea și al patrulea sisteme Patriot a început în cursul anului 2022, iar testarea și recepția lor urmează să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie” se menționează pe pagina de facebook a ambasadei.
„Cele patru sisteme reprezintă prima etapă în realizarea unei capacități de apărare antiaeriană de ultimă generație cu capacitatea de a se apăra împotriva rachetelor balistice tactice și a rachetelor de croazieră, integrate complet în sistemul NATO”, a declarat ministrul apărării Angel Tîlvăr în timpul unei vizite la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu.

„Aceste sisteme PATRIOT vor fi integrate în sistemul de apărare antiaeriană al NATO. Vor lucra împreună cu alte radare, în strânsă legătură cu avioanele de supraveghere aliate care zboară mai tot timpul deasupra României, dar și conectate cu sisteme antiaeriene aduse de țările care au trupe în România. Sistemul francez MAMBA ar fi un astfel de exemplu.

Locul în care acestea sunt plasate este clasificat, dar cu certitudine se va avea în vedere apărarea Bucureștiului, dar și plasarea acestora în locații care vor permite interceptarea unor avioane sau rachete ostile pe anumite direcții.

De exemplu, ar putea fi plasate la Buzău sau Ploiești, permițând astfel să apere mai multe obiective, dar și Capitala pe unele direcții prestabilite”, a subliniat CAm. (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, pentru Adevărul.

Cea mai scumpă achiziție din istoria României

Rachetele interceptoare Patriot lovesc ţinta cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului; fiecare sistem PATRIOT în configurația 3+ este compus dintr-un radar AN/MPQ-65, o stație de control a focului AN/MSQ-132, patru lansatoare care pot trage câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau câte 12 rachete PAC-3 MSE și șapte grupuri electrogene (EPP) III.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`