Drama umană unește rivali istorici. Grecia a trimis ajutoare semnificative în sprijinul Turciei „pentru a alina puțin din durerea oamenilor afectați de cutremur”

Drama umană unește rivali istorici. Grecia a trimis ajutoare semnificative în sprijinul Turciei „pentru a alina puțin din durerea oamenilor afectați de cutremur”
Sursa Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Depo Photos/ABACA

Grecia a trimis mii de corturi, paturi și pături, joi, în ajutorul sutelor de mii de persoane rămase fără adăpost din cauza cutremurelor din Turcia, într-un gest de solidaritate față de un aliat din NATO care îi este totodată un rival istoric, relatează Reuters.

Grecia a trimis ajutoare semnificative în sprijinul Turciei afectate de cutremure

Grecia intenționează să acorde în total 80 de tone de asistență sub formă de pături, paturi, corturi și materiale medicale, a anunțat Ministerul elen pentru protecție civilă. Zborurile comerciale care au transportat o parte din ajutor au aterizat joi dimineață pe aeroportul din Adana, iar operațiunea ar urma să se încheie vineri.

„Am adus medicamente, materiale medicale și produse esențiale pentru a alina puțin din durerea oamenilor afectați de cutremur”, a declarat ministrul grec al protecției civile, Christos Stylianides, care a însoțit transportul până la Adana.

Cutremurele care au lovit Turcia și Siria la începutul săptămânii au omorât mii de oameni, au aplatizat bucăți întregi de localități și orașe și au lăsat sute de mii de oameni fără locuințe în toiul unei ierni reci.

Grecia și Turcia sunt în conflict de decenii din cauza unei game variate de divergențe, de la cele privind drepturile teritoriale din Marea Egee și până la migrație sau Ciprul divizat etnic, iar tensiunile s-au reaprins recent.

Chiar și așa, premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a sunat luni pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-i transmite un mesaj de condoleanțe.

Sosind la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, Mitsotakis a promis că Grecia va fi în prima linie a inițiativei UE pentru găzduirea unei conferințe de donații în capitala blocului comunitar, eveniment ce caută să asigure fonduri suplimentare și să ajute la reconstruirea zonelor devastate de cutremure.

Pe lângă ajutorul trimis, Grecia a intervenit și cu 36 de salvatori, câini utilitari, medici și ingineri. Autoritățile elene au anunțat că echipele lor au reușit să scoată cinci supraviețuitori de sub dărâmături în orașul Hatay, acolo unde mii de oameni sunt încă îngropați în ruinele imobilelor afectate de seisme.

Autoritățile locale din Grecia organizează la rândul lor acțiuni pentru a aduna produse de bază pe care să le trimită poporului turc.

Relațiile dintre Grecia și Turcia se îmbunătățiseră și după cutremurele care au lovit cele două state în vara anului 1999.

Amintim că și România a intervenit prompt în sprijinul Turciei, dând asigurări că salvatorii trimiși vor rămâne acolo cât este necesar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`