Libertatea de exprimare sau cinism? O nouă caricatură Charlie Hebdo referitoare la dezastrul cutremurului din Turcia stârnește indignare atât în lumea musulmană cât și în Europa

Libertatea de exprimare sau cinism? O nouă caricatură Charlie Hebdo referitoare la dezastrul cutremurului din Turcia stârnește indignare atât în lumea musulmană cât și în Europa

O caricatura recentă publicată de revista franceză Charlie Hebdo pe seama efectelor tragice ale seismelor din Turcia stârnește critici negative din întreaga lume.

Nu numai societatea turcă sau țările musulmane ci mai ales națiunile europene au reacționat indignate la acest act care pune sub semnul întrebării limitele libertății de exprimare invocate ca pretext de jurnaliștii francezi de la controversata gazetă – relatează Euronews.

Același Charlie Hebdo care a cerut public compasiune prin cunoscutul curent „Je suis Charlie” când a fost lovit tragic după o provocare blasfemiatoare împotriva credincioșilor musulmani în urmă cu câțiva ani, dovedește că nu are nicio problemă să-și bată joc nu doar de religia ci și de suferința altor țări, de data aceasta Turcia.

Charlie Hebdo a publicat, în aceeași zi a cutremurului, o caricatură în care, sub indicația „Seism în Turcia”, apar schițate ruine și o mașină distrusă de cutremur,  cu titlul „Desenul animat al zilei” și textul „Cutremur în Turcia. Nici măcar n-a fost nevoie să trimitem tancuri” („Même pas besoin d’envoyer des chars”).

„Barbarii moderni! Umor fascist”

Caricatura revistei franceze de desene animate Charlie Hebdo despre cutremurele recente continuă să primească critici negative din întreaga lume; pe 6 februarie, Turcia și Siria a fost ulovite de două cutremure separate, al căror centru era Kahramanmarașul, cel mai mare dezastru cutremur din istoria modernă zonei.

Publicarea unei caricaturi în acest fel despre un eveniment în care mii de oameni și-au pierdut viața, au fost răniți sau au rămas pe drumuri a atras în mod natural o mare reacție din întreaga lume.

Turcii, revoltați de acest cinism

În timp ce CNN Türk, unul dintre cele mai importante canale de știri din Turcia, a evaluat acest desen animat ca pe un scandal, purtătorul de cuvânt al președinției turce, İbrahim Kalın, a reacționat dur și a spus: „Barbarii moderni! Înecați-vă în ranchiună și ură.”

La rândul lor, jurnalistul algerian-francez Khaled Sid Mohand și medicul academician marocan-francez Yannis Mahil au catalogat gestul de la Charlie Hebdo drept „umor fascist”.

Academicianul francez Yannis Mahil a remarcat că atunci când „fanatismul și sarcasmul” au atins un nivel avansat, umorul s-a transformat în discurs de incitare la ură.

Recent, publicația franceză a mai difuzat o imagine supărătoare și impotriva creștinilor.

Iranul a lansat amenințări cu un atentat

”Îi sfătuiesc pe francezi şi pe directorii revistei Charlie Hebdo să se uite ce-a păţit Salman Rushdie”, a declarat într-o ceremonie Salami, citat miercuri de agenţia Mehr.

‘Nu vă jucaţi cu musulmanii’‘, a adăugat generalul iranian

12 oameni au fost uciși în 2015  în sediul Charlie Hebdo

În ianuarie 2015, două persoane îmbrăcate în negru, cu cagule, înarmate cu puști de asalt au intrat în sediul Charlie Hebdo unde au forțat-o pe caricaturista Coco (Corinne Rey), sub amenințarea armei, să deschidă ușa redacției și, intrați în sediu, au mitraliat omorând zece oameni: opt jurnaliști, un oaspete și un ofițer de poliție care asigura securitatea caricaturistului Charb (ținta principală a atentatului).

Autorii atacului au fost Saïd Kouachi și Chérif Kouachi, în vârstă de 34, respectiv 32 de ani.

12 oameni au fost uciși (10 jurnaliști și 2 polițiști) și alți 11 răniți iar cei doi au fost împușcați pe 9 ianuarie, în jurul orei 17, la aproximativ 54 de ore de la atac.

Charlie Hebdo este și revista care a ironizat și performanța Simonei Halep la French Open: ”O româncă a câştigat la Roland Garros”, a fost mesajul, iar Halep striga pe străzi ținând trofeul în mână: ”Fiare vechi, fiare vechi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`