Pe lângă faptul că în Siria ajutoarele umanitare imediate întârzie să ajungă din cauza sancțiunilor deja impuse de SUA și UE, pe termen mai lung, băncile ar putea bloca transferurile pentru plata furnizorilor sau a lucrătorilor locali pentru organizațiile umanitare de teama de a nu intra în conflict cu sancțiunile americane și europene, sancțiuni care încearcă să împiedice reconstrucția infrastructurii și a proprietăților deteriorate în zonele controlate de guvern.
Guvernul lui Bashar Assad de la Damasc este în continuare considerat nefrecventabil în mare parte a comunității internaționale, fiind sancționat de SUA și de țările europene, care sunt reticente în a direcționa ajutorul direct prin intermediul guvernului. Oficialii americani și europeni au precizat că seismul nu va schimba acest lucru.
Lucrătorii din zona situațiilor de urgență spun că întârzierile vor costa vieți, în timp ce echipele locale de salvare se luptă să scoată familii și copii dintre dărâmături și să găsească locuințe pentru supraviețuitori, în condițiile unei ierni brutale.
O problemă cheie care complică acordarea ajutorului este „războiul și modul în care răspunsul la cererea de ajutor este împărțit între zonele rebele și Damasc”, a declarat pentru AP, Aron Lund, un membru al grupului de reflecție Century International cu sediul la New York, care cercetează Siria.
Cea mai mare parte a Siriei se află sub controlul guvernului de la Damasc, cea mai mare parte a nordului este controlată de grupuri diferite – și uneori conflictuale -. Nord-vestul este împărțit între un teritoriu controlat de facto de Turcia și de Hayat Tahrir al-Sham, un grup rebel care are legături cu Al-Qaida. Nord-estul Siriei este deținut în cea mai mare parte de grupuri conduse de kurzi susținute de SUA.
De ani de zile, ajutorul străin a fost adus în nord-vestul provinciei Idlib prin intermediul Turciei, din cauza dificultății de a trece prin Damasc. Însă zona din sudul Turciei folosită în mod tradițional ca zonă de trecere a fost la rândul ei grav afectată de cutremur.
Livrarea de ajutoare în nord-vestul Siriei a fost „temporar întreruptă” marți, a declarat un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite pentru The Associated Press, din cauza pagubelor la infrastructură și a dificultăților de acces rutier.
În special, pagubele suferite de aeroportul Hatay și de drumul către punctul de trecere a frontierei folosit pentru ajutoare, Bab al-Hawa, au întârziat transporturile, a declarat Emma Beals, cercetător nerezident la Middle East Institute, cu sediul la Washington. „De asemenea, există nevoi uriașe de ajutor și în Turcia”, a spus ea.
Una dintre cauzele întârzierilor este faptul că mandatul ONU pentru livrarea de ajutoare în teritoriu permite intrarea acestora doar prin punctul de trecere Bab al-Hawa, a spus Beals. De asemenea, echipele internaționale de căutare ar putea fi reticente în a intra în zonele afectate de cutremur controlate de HTS, care este desemnată ca organizație teroristă de către SUA.
În cadrul unei conferințe de presă susținute marți la Damasc, șeful Semilunii Roșii Arabe Siriene, Khaled Hboubati, a declarat că grupul său este „pregătit să livreze ajutoare de urgență în toate regiunile din Siria, inclusiv în zonele care nu se află sub controlul guvernului”.
El a cerut Uniunii Europene să ridice sancțiunile impuse Siriei, având în vedere distrugerile masive provocate de cutremur.
Convoaie de ajutoare și salvatori din mai multe țări, în special aliatul cheie Rusia, precum și din Emiratele Arabe Unite, Irak, Iran și Algeria, au aterizat în aeroporturile din Siria, aflată sub controlul guvernului.
„Nu există combustibil nici măcar pentru a trimite convoaie (de ajutor și salvare), iar acest lucru se datorează blocadei și sancțiunilor”, a spus Khaled Hboubati.
Până în prezent, SUA și aliații săi au rezistat încercărilor de a crea o deschidere politică prin intermediul răspunsului la dezastre.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni reporterilor că ar fi „ironic, dacă nu chiar contraproductiv, ca noi să întindem mâna unui guvern care și-a brutalizat poporul pe parcursul a 12 ani”.
În mod similar, un purtător de cuvânt al Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit a declarat că „regimul de sancțiuni a fost instituit ca răspuns la încălcările drepturilor omului și la alte abuzuri comise de regim și de acoliții săi”.
Teoretic, operațiunile de ajutor în zonele guvernamentale nu ar trebui să fie blocate de sancțiuni, deoarece atât SUA, cât și UE au derogări pentru ajutorul umanitar.
Dar realitatea de pe teren este uneori diferită. De exemplu, a spus Lund, băncile ar putea bloca transferurile pentru plata furnizorilor sau a lucrătorilor locali pentru organizațiile umanitare de teama de a nu intra în conflict cu sancțiunile, în ciuda scutirilor.
De asemenea, sancțiunile americane și, într-o anumită măsură, cele ale UE încearcă să împiedice reconstrucția infrastructurii și a proprietăților deteriorate în zonele controlate de guvern, în absența unei soluții politice, ceea ce ar putea împiedica redresarea după cutremur, a spus Lund.
Între timp, în ambele părți ale Siriei, lucrătorii de urgență locali spun că doar un ajutor limitat ajunge la ei. „Există promisiuni că ajutoarele vor ajunge la noi, dar încă nu a ajuns nimic aici”, a declarat șeful Căștilor Albe, Raed Saleh.