Cercetătorii români sunt uimiți că nimeni nu vorbește despre ucigașii tăcuți din Marea Neagră: curenții rip care te trag spre ape mai adânci

Cercetătorii români sunt uimiți că nimeni nu vorbește despre ucigașii tăcuți din Marea Neagră: curenții rip care te trag spre ape mai adânci
Cercetătorii români sunt uimiți că nimeni nu vorbește despre ucigașii tăcuți din Marea Neagră: curenții rip care te trag spre ape mai adânci,sursă foto: captură YT

Cercetătorii români sunt uimiți că nimeni nu știe ce sunt curenții rip, deși aceștia ucid pe litoralul românesc în medie 30 de persoane pe an.

Curenții rip se formează perpendicular cu plaja și pot avea între 10 și 20 de metri lățime

O fetiță de 10 ani se juca astă vară în apă, pe o saltea gonflabilă. Curenții au purtat salteaua din Vama Veche până în zona graniței cu Bulgaria, de unde copila a fost recuperată de salvamari.

„Salteaua putea fi antrenată din apropierea liniei țărmului către larg de un curent rip, după care să fi fost preluată de circulația longshore din afara liniei de spargere a valurilor”, a spus Florin Tătui, citată de Mindcraftstories, conferențiar și cercetător la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, despre posibila cauză a acestui incident.

Atunci când în mare sau în ocean sunt valuri, acestea se sparg la țărm, iar apa se retrage uneori către larg printr-un canal central. Acesta este curentul rip – un curent de suprafață, îngust, foarte puternic, care se formează chiar și când apa ajunge doar până la brâu.

„Ca turist, dacă ești pe plajă, vezi spargeri în stânga și-n dreapta, și vezi o zonă liniștită, unde nu se sparg valurile. Normal că te duci acolo sau îți lași copilul să se joace, că pare apa mai liniștită”, a mai spus Tătui.

Curenții rip se formează perpendicular cu plaja, pot avea între 10 și 20 de metri lățime și se pot îndepărta până la 800 de metri către larg (în România, până la 150 de metri). Apar deseori în zonele mai joase sau în dunele nisipoase aflate pe fundul apei, dar și lângă structurile rigide, ca digurile.

Viteza lor medie este de 0,5 metri pe secundă, dar ating adesea chiar și trei metri pe secundă – mult mai rapid decât un înotător olimpic. Puterea și viteza unui curent rip sunt cu atât mai mari, cu cât valurile sunt mai înalte și mai intense.

„E ca și cum ai înota într-un râu de munte, în amonte”, explică Tătui.
Numele acestor curenți provine de la verbul englezesc „to rip” – a rupe violent și rapid, făcând referire la faptul că ei împart în două modelul general de spargere a valurilor, creând un fel de breșă în cadrul acestora.

Studiul curenților rip de pe litoralul românesc

În fiecare an, pe plajele românești mor în medie 30 de persoane din cauza acestor curenți. Spre comparație, în județul Constanța, au decedat în accidente rutiere 36 de persoane în primul semestru al anului 2021.

De aceea, mai mulți oameni de știință de la Grupul de Cercetări Costiere, de la Universitatea București, conduși de Florin Tătui, au desfășurat proiectul „Evaluarea hazardului reprezentat de curenții rip pe plajele românești ale Mării Negre: Nevoie de acțiune!”.

Încheiat în noiembrie 2022, este primul studiu de acest tip din România și printre puținele din bazinul Mării Negre.

Semnul exclamării de la finalul titlului reprezintă îngrijorarea oamenilor de știință față de lipsa de cunoștințe asupra acestui pericol în rândul hotelierilor, salvamarilor, autorităților publice, publicului larg, ba chiar și al cercetătorilor.

În cei doi ani, cât a durat proiectul, oamenii de știință au utilizat mai multe tipuri de aparatură de cercetare pentru a determina caracteristicile și comportamentul curenților rip.

Din 34 de sectoare de plajă analizate (40,3 km), 55% sunt afectate frecvent de dezvoltarea curenților rip. Stațiunile Eforie Nord și Costinești sunt zonele cele mai periculoase. De exemplu, la Eforie Nord sunt zece astfel de curenți într-un kilometru.

La nivel global, numărul total de decese prin înec cauzate de curenți rip este estimat la peste 4.000 anual.

Problema cea mai mare pe care o văd cercetătorii români, pentru a reduce numărul deceselor din această cauză, o reprezintă raportarea superficială sau inexistentă a intervențiilor din partea salvamarilor pe cei 193 de kilometri de ieșire la mare.

Ce faci dacă ești prins într-un curent rip?

Curenții rip se formează la mal, chiar și în apă de 1,5 metri sau mai mică. Însă aceștia nu te vor trage în adânc, ci spre larg.

Deci ideal ar fi să te relaxezi și să încerci să faci pluta. Este inutil să înoți perpendicular pe plajă, direct către mal, pentru că viteza curenților e mai mare decât cea pe care o poți dezvolta tu, deci vei fi tras tot mai în larg.

Încearcă să înoți paralel cu plaja, pentru a părăsi zona curentului, până când simți că nu mai ești tras spre larg, și abia apoi înoată către mal. Dacă ai nevoie de ajutor, țipă și flutură mâinile pentru a primi asistență.

Ca să identifici de la mal un curent rip, observă dacă există zone înguste cu apă mai închisă la culoare sau tulbure, dar calmă (comparativ cu valurile) – sau, din contră, mai agitată, atunci când nu sunt valuri –, identifică orice diferență de culoare, o dâră de spumă, iarbă de mare sau resturi care se scurg spre mare.

Ca metode de prevenție, înoată într-o zonă unde există salvamar și întreabă-l dacă există curenți rip în zonă. Chiar și așa, examinează marea înainte să intri în apă, indiferent de vreme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)