Kovesi: E greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, continuă cazurile de corupție în care sunt implicați primari și președinți de consilii județene

Kovesi: E greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, continuă cazurile de corupție în care sunt implicați primari și președinți de consilii județene
Foto: epochtimes-romania.com

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru Reuters  că este destul de greu de înțeles de ce, în ciuda anchetelor, primarii marilor orașe și președinții de consilii județene continuă să săvârșească fapte de corupție.

„Până acum nu am observat o diminuare a cazurilor de corupție în care sunt implicați primari de mari orașe și președinți de consilii județene. Este destul de greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, această situație continuă. O explicație posibilă ar putea fi anvergura fondurilor publice gestionate de cei care iau decizii în administrațiile locale”, a afirmat Kovesi pentru Reuters.

Agenția face referire la campania antocorupție tot mai accelerată din România, care ar putea debolca creșterea economică și scrie despre Sorin Oprescu, primarul suspendat al Capitalei, ca fiind ultimul nume greu prins în cadrul acestei campanii.

Procurorii au deschis anchete împotriva unora dintre cei mai puternici și bine conectați oameni din România, unde corupția descurajează investitorii, iar evaziunea fiscală și mita secătuiesc finanțele publice, mai precizează Reuters.

Deși trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta a fost cea care a ocupat prima pagină a ziarelor, zeci de primari din toate partidele politice au fost trimiși în judecată. Pentru a ilustra cât de puternici sunt primații în România, agenția amintește că doi dintre ei chiar au ajuns șefi de stat.

„Corupția are cu siguranță un impact asupra investițiilor străine, deopotrivă la nivel național și local, și contribuie la subdezvoltare”, a afirmat Miha Hribernik, analist pentru Europa în cadrul companiei de analiză a riscurilor Verisk Maplecroft.

Mulți șefi de administrații locale „pot descuraja investitorii prin faptul că cer mită sau că favorizează firmele locale în licitațiile publice. În acest sens, corupția la nivel local și cea la nivel național sunt puternic legate, iar eforturile de a o eradica pe una va ajuta direct la eliminarea celeilalte”, a mai adăugat acesta.

Reuters mai amintește că, din 2013, procurorii au trimis în judecată 92 de primari, 24 de viceprimari, 22 de președinți de consilii județene și zeci de alți oficiali locali, anchetele relevând o corupție în masă în unele dintre cele mai mari orașe din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`