Cântăreața Lucreția Ciobanu a murit, miercuri, la vârsta de 91 de ani. Supranumită și „Doamna Munților”, interpreta a fost decorata în mai multe rânduri de autorități pentru modul în care a ales să promoveze folclorul românesc.
Născută în 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Topârcea, Lucreția Ciobanu, a primit în urmă cu doi ani titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu, a fost decorată de Președinția României, la 29 noiembrie 2002, cu Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, ”pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală” (Decretul nr. 977 din 29 noiembrie 2002 privind conferirea unor decorații naționale, publicat în Monitorul Oficial nr. 911 din 14 decembrie 2002). Ulterior, i-a fost conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D — „Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004), scrie RTV.
„Se spune că oamenii mor de două ori: o dată fizic şi o dată când li se rosteşte numele pentru ultima oară. Din punctul ăsta de vedere, pentru tine nu e niciun pericol, bunica mea. Îţi mulţumesc pentru cei 40 de ani în care mi-ai fost mereu şi necondiţionat alături. Odihneşte-te în pace, Lucreţia Ciobanu, „Doamna munţilor”, a scris nepotul cântăreţei pe Facebook.
La împlinirea a 90 de ani, Lucreţia Ciobanu îşi spunea ultimele dorinţe
“Eu îmi doresc ca atunci când îmi va veni ceasul să mă culc şi să nu mă mai trezesc. Fără să stau bolnavă, la pat, fără să fiu o povară pentru copiii şi nepoţii mei. Mulţi dintre cei care mi-au fost colegi de scenă au plecat în lumea cealaltă”, spunea Lucreţia Ciobanu, cu seninătatea unui om care ştie că a trăit frumos.