Fermierii sunt disperați după ce laptele și cerealele din Ucraina au inundat piața din România: „Este o concurență neloială la care statul este părtaș” / „Prin portul Constanța s-au exportat 9 milioane de tone de cereale, dintre care doar două tone de la fermierii români”

Fermierii sunt disperați după ce laptele și cerealele din Ucraina au inundat piața din România: Este o concurență neloială la care statul este părtaș / Prin portul Constanța s-au exportat 9 milioane de tone de cereale, dintre care doar două tone de la fermierii români
Foto: Pixabay

În Polonia, grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor ucrainene de slabă calitate şi care le provoacă pierderi.

Fermierii polonezi au protestat pentru a atrage atenţia faţă de slaba calitate a cerealelor ucrainene şi faţă de lipsa controalelor de calitate în cazul acestora, situaţie permisă de faptul că produsele ucrainene sunt exportate conform unor reglementări diferite de cele poloneze.

Fermierii români, revoltați după ce piața a fost inundată de laptele și cerealele ucrainene

Aceleași probleme sunt semnalate și de fermierii români, revoltați de lipsa de reacție a autorităților, dar și de indiferența oficialilor de la Bruxelles, care lasă ca regulile pieței unice să fie încălcate.

Fermierii români se confruntă cu tot mai multe probleme după ce piața a fost inundată de produsele din Ucraina, de proastă calitate și vândute la prețuri mult mai mici. Dacă inițial, statul român s-a angajat să permită tranzitarea cerealelor și a altor produse agricole ucrainene către piețe terțe, acestea au ajuns să fie comercializate și pe piața autohtonă în cantități tot mai mari, uneori blocând spațiile de depozitare.

O gravă problemă întâmpină crescătorii de vaci de lapte, care își vând tot mai greu marfa, după ce prețurile s-au dus mult în jos, având în vedere că procesatorii au la dispoziție laptele venit din Ucraina.

Fermierii român sunt amenințați în aceste condiții că începând cu luna februarie, vor primi de la procesatori prețuri de minim 1,5 lei pe litru, în scădere cu circa 15% comparativ cu luna ianuarie, potrivit g4media.ro.

Arion Ionel, președintele Federaţiei Naţionale Pro Agro a explicat pentru B1TV.RO că atât laptele, cât și cerealele și derivatele din cereale vin în România în cantități extraordinar de mari.

“Nu putem controla acest flux de produse venite din Ucraina, pentru că statul a ales să sfideze opiniile fermierilor. În martie anul trecut am cerut la Comisia Europeană să se permită doar tranzitul, nu și comerțul produselor din Ucraina.

Tranzitul înseamnă comercializarea către alte piețe terțe față de piața UE. Din păcate la vremea respectivă politicienii noștri nu au anticipat ce se va întâmpla, că piața imediată este piața din România și că ea va fi inundată cu produse ucrainene”.

Portul Constanța, blocat de cerealele ucrainene

O mare problemă rămâne în continuare situația portului Constanța, blocat de cerealele și produsele agricole venite din Ucraina. Fermierii se plâng că nu doar cantitățile mari de produse care trec prin port sunt o problemă, ci și cele care sunt refuzate la export din cauza calității proaste și care rămân ulterior în depozite, blocându-le.

“Prin portul Constanța s-au exportat 9 milioane de tone de cereale, dintre care doar două din România și șapte milioane din Ucraina.

Trebuie cerut din nou la Comisia Europeană, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu câteva zile, dar nu am fost suficient de vehemenți, să se permită în continuare tranzitul, dar nu comerțul. Trebuie interzis comerțul”, a mai precizat Arion Ionel.

Acesta a avertizat că tranzitul și comerțul produselor agricole din Ucraina nu sunt supuse controalelor fitosanitare la graniță.  Drept dovadă spațiile de depozitare din România sunt infectate cu aflatoxină.

“Noi vom fi cei afectați și în viitopr pentru că în aceste spații vor fi puse ulterior cereale din România și produse din România care vor fi la rândul lor contaminate, nu vor mai fi acceptate la export.

Deja avem azi spații destul de multe care sunt blocate cu aceste produse din Ucraina care nu sunt acceptate la comercializare și nu știm ce vom face cu ele.

Unii traderi au în depozite rapiță care nu este acceptată la export, dar ea rămâne pe teritoriul României nu se întoarce în Ucraina. Avem porumb cu aflatoxină care a ajuns în hrana animalelor și avem probleme în fermele zootehnice din nordul țării. Teritoriul României nu avea o problemă până acum cu aflatoxină. Ca să nu mai spunem că vin cu altfel de resturi, vine marfă de foarte proastă calitate și nefiind acceptată la export ea este comercializată în România. Dacă nu poate să treacă de portul Constanța rămâne la noi”, a mai precizat Arion Ionel.

Concurență neloială

Fermierii spun că produsele din Ucraina vândute pe piața din România încalcă regulile UE, reprezentând o concurență neloială:

“Marfa din Ucraina vine la prețuri foarte, foarte mici pentru că Ucraina nu are atât de multe restricții pe cât avem noi în Comunitate, restricții ce vizează obligații privind tratamente costisitoare. Este o concurență neloială la care statul este părtaș prin lipsa de reacții”, spune Arion Ionel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`