Locul din România în care casele costă 10.000. De ce vor oamenii să se mute acolo

Locul din România în care casele costă 10.000. De ce vor oamenii să se mute acolo
Locul din România în care casele costă 10.000. De ce vor oamenii să se mute acolo, susă foto: captură YT

În Gorj, un cătun în care pe vremuri se refugiau soldaţii romani în drumul spre Sarmizegetusa riscă să dispară. Uliţele sunt goale, iar localnicii pot fi număraţi pe degete.

Case de vânzare cu 10.000 de lei

Săcelu este comuna cea mai mică din judeţul Gorj. Are peste 1.000 de locuitori, dar în multe sate, oamenii pot fi număraţi pe degete.

E şi soarta satului Jeriştea, ştiut de oamenii locului drept un refugiu al romanilor, pe vremuri. Micul cătun era casă pentru mai bine de 100 de suflete în urmă cu trei decenii.

Acum, „doar trei case mai sunt locuite acum în satul Jeriştea, răsfirate pe dealuri, la capătul unui drum greu de străbătut.

Să ajungi în satul din vârful dealului e o adevărată aventură. Ai de traversat trei ape. Treci cu maşina prin apă, la propriu, pentru că nu există decât o punte pentru pietoni. Te aşteaptă apoi trei kilometri de mers prin pădure.

Şi pentru cine vrea, se vând case şi terenuri la preţuri modice. Case cu tot cu teren costă cât două, trei salarii: în jur de 10.000 de lei. Un metru pătrat de teren se vinde şi cu un euro.

Pădurile sunt cutreierate şi de căutătorii de trufe. Aici se găseşte din abundenţă trufa albă. „Sunt case nelocuite de ani de zile, dar sunt persoane interesate de a achiziţiona, de a fugi din zona de oraş în zona aceasta liniştită”, povesteşte Gheorghe Dumitrelea, primar Săcelu.

Autorităţile văd şi turismul drept fiind o variantă pentru resuscitarea satului. Pentru că priveliştea îţi taie răsuflarea, sunt deja oameni interesaţi să deschidă pensiuni pe dealuri. Toţi aşteaptă însă ca autorităţile să găsească fonduri şi să investească în drumuri şi alimentare cu apă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)