Kievul cere Ungariei să oprească „retorica anti-ucraineană”. Ambasadorul ungar, avertizat că s-ar putea ajunge la „consecințe ireparabile pentru relațiile dintre cele două țări”

Kievul cere Ungariei să oprească „retorica anti-ucraineană”. Ambasadorul ungar, avertizat că s-ar putea ajunge la „consecințe ireparabile pentru relațiile dintre cele două țări”
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Massimo Paolone

Ucraina a protestat marți pe lângă ambasadorul Ungariei în privința comentariilor „disprețuitoare” pe care le-a făcut premierul ungar Viktor Orban, îndemnând Budapesta să înceteze ceea ce Kievul a numit retorică anti-ucraineană, transmite Reuters.

Ambasadorul ungar a fost convocat la sediul Ministerului ucrainean de externe, în condițiile în care purtătorul de cuvânt al instituției spunea că Viktor Orban le-ar fi spus reporterilor că Ucraina este țara nimănui și ar fi comparat-o cu Afganistan.

Ungaria, avertizată de Ucraina că s-ar putea ajunge la „consecințe ireparabile” pentru relațiile bilaterale

Ambasadorului Istvan Ijdjarto i s-a transmis o notă fermă de protest „în legătură cu recentele declarații denigratoare ale prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban”, spune partea ucraineană.

„I s-a subliniat diplomatului ungar că retorica anti-ucraineană, care auzită de la conducerea ungară de o lungă perioadă de timp, este absolut inacceptabilă și provoacă daune serioase relațiilor ucraineano-ungare”, a adăugat Ministerul ucrainean al afacerilor externe.

„Partea ungară a fost îndemnată să oprească această tendință negativă astfel încât să fie evitate consecințe ireparabile pentru relațiile dintre cele două țări”, avertizează Kievul.

Ungaria a criticat sancțiunile introduse de UE împotriva Rusiei în contextul invaziei, susținând că acestea nu au reușit să vulnerabilizeze Moscova de o manieră semnificativă și riscă să distrugă economia europeană, și a ales să nu trimită arme Ucrainei.

Anul trecut, Kievul reclama că Viktor Orban a mers la un meci de fotbal purtând un fular cu harta Ungariei mari, care cuprindea și o parte din teritoriul ucrainean. La ea era anexată și o bucată din România.

Cele două țări s-au contrat în ultimii ani și în privința minorităților naționale din Ucraina, despre care Budapesta spune că sunt lăsate de Kiev fără dreptul de a-și folosi limba maternă, în special în sistemul de educație, în condițiile în care autoritățile ucrainene au adoptat, în 2017, o lege care restricționeză utilizarea limbilor minoritare în școli.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`