Rumen Radev, președintele Bulgariei, a declarat, chiar în prezența lui Karl Nehammer, cancelarul Austriei, aflat în vizită în Sofia, că nu e corect că țara sa și România sunt ținute în afara Spațiului Schengen. Radev a punctat că ei protejează frontierele UE chiar mai bine decât o fac unele țări care deja sunt în Schengen. Ambii oficiali au căzut de acord că e nevoie de colaborare între țări, pentru ca frontierele să fie sigure.
„Noi protejăm frontierele externe ale UE, iar asta chiar mai bine decât o serie de țări care se află în Schengen. (…) Cred că nu este corect ca noi cu România să fim în afara Schengen”, a spus președintele Radev, potrivit publicației bulgare 24Chasa, citată de Rador și G4Media.
Liderul bulgar a respins apoi argumentul invocat de cancelarul austriac pentru refuzul extinderii Schengen: „Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen”.
Rumen Radev a mai spus că Bulgaria și restul țărilor din prima linie trebuie sprijinite, dat fiind că protecția frontierelor e un angajament al tuturor țărilor europene.
Karl Nehammer a fost de acord: „Avem nevoie de un semnal clar la nivel european că țările care protejează frontiera externă a UE nu se confruntă singure cu această problemă”.
Cancelarul austriac a punctat, totodată, că protejarea frontierelor trebuie să aibă un rezultat palpabil în reducerea numărului de migranți ilegali.
Astfel, președintele Bulgariei a avut o nouă poziție publică de susținere inclusiv a României, în vreme ce președintele României, Klaus Iohannis, nu a mai avut nicio ieșire pe subiect.
Amintim că, înainte de votul din Consiliul JAI, Rumen Radev le-a trimis scrisori liderilor statelor din UE prin care i-a îndemnat să ţină cont de realizările Bulgariei şi României pe drumul lor spre aderarea la Schengen.
La vremea respectivă, Radev a precizat că, în contextul crizelor severe de securitate și economice cu care ne confruntăm, a ţine cele două țări în afara Spațiului Schengen nu contribuie la eforturile comune de a combate aceste provocări.