În ciuda senzației că în România prețurile sunt comparabile cu cele din vestul Europei, statisticile arată că, în fapt, noi și bulgarii avem cele mai mici prețuri din UE, arată un articol RFI România.
În aceste calcule s-a pornit de la paritatea puterii de cumpărare, un indicator care pleacă de la o valută folosită ca bază de comparare (din 1999 se raportează la media Uniunii Europene). Specialiștii calculează indicii prețurilor din diferite state, care exprimă cât costă, în moneda de referință, cumpărarea în fiecare țară a unui volum identic de bunuri și servicii.
La capitolul consumul final al gospodăriilor, România are cele mai mici prețuri din UE, adică 55% din medie. Bulgaria urmează, cu 56%, și Polonia, cu 60%. Cele mai mari prețuri sunt în Irlanda – cu 44%, Danemarca – 43%, Luxemburg – 36% și Suedia – cu 30% mai mult decât media europeană.
Și la grupele de mărfuri „Alimente și băuturi nealcoolice”, România are cele mai mici prețuri – 70% din media europeană, la „Transport” e la egalitate cu Bulgaria, 69%, iar la „Recreere și cultură” are 63% din media europeană.
În ceea ce privește mobila și echipamentele de uz casnic și serviciile de cazare și restaurante, Bulgaria are cele mai mici prețuri din UE, iar România e pe penultimul.
La grupa de mărfuri „băuturi alcoolice și țigări”, România, Polonia și Bulgaria au cele mai mici prețuri, 80% din medie. Același lucru e valabil și în ce privește prețurile la îmbrăcăminte și încălțăminte, tarifele de încălzire a locuinței, gaze, energie și apă.
RFI România mai precizează că, la consumul gospodăriilor, cel mai sintetic indicator, 11 țări au prețuri peste media europeană. Grupul este deschis de Irlanda, Danemarca și Luxemburg și se încheie cu Austria – 111% , Germania – 108% și Italia – 101% din media europeană.
Datele sunt valabile pentru anul 2021, cele pe 2022 urmând a fi disponibile abia anul viitor.